Hírek

2015.05.02. 18:26

Az eső sem riasztotta el a Jókai- bableves főzőverseny résztvevőit

Bár az időjárás idén sem kedvezett az alkalmi szakácsoknak, ők szó szerint kitartóan állták a sarat. Végül remekművek is születtek.

Prevics Éva

Már kora reggel készülődtek a csapatok a Koloska - völgyben. Láthatóan nem zavartatták magukat a rossz idő miatt, sátrat húztak a fejük fölé és jókedvűen főzőcskéztek egész nap.

Csaknem ötven csapat vett részt a versenyen, a rendezvényre látogatók ennyiféle ételt kóstolhattak. Ott volt Balatonfüred idei kulturális testvérvárosa, Jókai Mór szülővárosa, Komárom is egy csapattal. Ők csülköt, házi kolbászt és malackörmöt egyaránt használtak a levesükhöz.

A Polgári Kifőzdénél a házi csipetke és a saját fűszereskertből beszerzett lestyán volt a titok.

Az Arácsi katolikusok és reformátusok csapata kevés zöldséggel és sok körömmel tálalta az ételt, ahogy Jókai is szerette.

A Babócák célja pedig egyszerűen az volt, hogy főztjüket jónak találják a Koloskába látogató barátaik. Ők egyébként az egyenletes főzés miatt hozott gázpalackjukkal, gázon készítették az ételt.

Nem egyszerű finom Jókai-bablevest készíteni- ezt már az egyik zsűritag mondta a Napló kérdésére. Házi vagy debreceni kolbászt valamint csülköt mindenképpen kell használni, a kolbászt pedig meg kell pirítani a főzés előtt. Fontos a csipetke is, és az, hogy megfelelő mennyiségű tejföl legyen a levesben. A zsűri az összhatás alapján döntött, de nézte a leves színét is. Plusz pontot ért, ha valaki malackörmöt is használt, hiszen Jókai azzal szerette ezt az ételt- mondta Vászolyi György.

A Gyermekbolygó óvoda csapata készítette a zsűri szerint a legjobb ételt. Különdíjat kapott Komárom város csapata. A legfantáziadúsabb csapatnév kategóriában pedig a "Jókaja bableves" lett az első.

A főzést zenés programok kísérték, a gyerekeket népi és kézműves játszóház várta.

A Jókai Napok keretében vasárnap délután három órától Meseszínház lesz a Kisfaludy Galériában. Négytől pedig Jókai séta indul a reformkori városrészből, mely a Jókai Mór Emlékházban ér véget. Itt tárlatvezetéssel és irodalmi játszóházzal kedveskednek az érkezőknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!