Hírek

2014.11.09. 14:25

Az enyészeté az építőipari múzeum

Húsz évig jártam ide – jegyzi meg csendesen Klári, míg az elhagyatott ház udvarán nézelődünk. Iszonyú a látvány: a valaha gondozott kis területről mintha elköltöztek volna a virágok. A sarokban a régi muskátlis kocsi természetesen üresen, mellette nagy fekete zsákokban pillepalack gyűjtemény.

Őrsi Ágnes

Két éve még innen, a sarokból indult a vas csigalépcső, amin fel lehetett jutni a kiskertbe. Mivel a ház dombnak támaszkodik, a tetővel egy szinten van a kert, csodaszép kilátással a várra. A lépcső eltűnt, fönt, a kerítés szemmel láthatóan egy már máshova tartozó telket véd; idén ültetett gyümölcsfák, az egyik padon színes dísztökök napoznak. Mi történt itt?

– Amikor 2011. február 28-án bezártuk a kaput, azt hittük, hogy csak egy hosszú hétvége következik a múzeum életében – meséli Gy. Lovassy Klára, a Magyar Építőipari Múzeum utolsó igazgatója. Emlékszem az örömre, az igényes, hiteles szakmai megoldásokra, amelyekkel élővé tették a házat, szavak nélkül is hangsúlyozva, hogy kályhásmesternek lenni, amióta a szakma létezik, elismert hivatás. Van, aki tudja, más pedig érzi, hogy egy cserépkályha melegénél többet csak egy szeretett személy ölelése adhat. Sokan voltak kíváncsiak a házra, például Habsburg Ottó is járt itt.

A volt veszprémi székhelyű országos intézmény egykori főépülete, a kályhásmester háza a Szent István utca 7. szám alatt áll, a nevezetes hétvége óta zárva van. Évek óta gazdátlan, „gyűjtők” és vandálok célpontjává vált. Mikor már az egyik kapuszárnyat is sikerült lefeszíteni, bárki számára szabad lett a bejárás. Kiderült, nem csak az uniós zászló piszkos és rongyos az utcafronton, van egy ugyanilyen állapotú nemzeti lobogó is belül, a lépcsőfordulóban, ott, ahol korábban az Országház déli tornyáról származó eredeti kőbagoly ült. A bagoly természetesen eltűnt, viszont a felső kertből az udvarra kerültek a Parlament, a veszprémi vár, a Petőfi Színház felújításánál kicserélt eredeti kőelemek. A Balatonfőkajár melletti Sólápa-dűlőből ide telepített, gondos védelemmel ellátott római kori kemence is útban volt valakinek, megkezdték a szigetelő burkolat lebontását.

Szent István utca 7. számú ház elhagyatott, itt-ott már omladozik (Fotó: Penovác Károly)

A pusztítást olvasóink és arra járó kollégáink is aggódva figyelték. Megállítani az önkormányzatnak sikerült, ám a helyzet egyáltalán nem megnyugtató, mert egy afféle közös lóról van szó.

– A VKSZ Zrt az összes önkormányzati ingatlan működtetője, a társaság feladata az intézményi és piaci alapon hasznosított ingatlanok kezelése, karbantartása is – mondja Józsa Tamás, Veszprém Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának kabinetfőnöke.

- A kályhásmester háza is önkormányzati tulajdonban van, viszont a gyűjtemény tulajdonosa, szakmai felelőse a Forster Központ (Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ), amely szervezet jogelődje az épület fenntartását is vállalta. A központ felállításával sok változás történt, például bezártak az építőipari műszaki emlékeket bemutató veszprémi helyek. Tavaly nyáron nagy lendülettel kezdődtek tárgyalások a szakmai tulajdonossal. Szerettük volna, ha újra megnyílhat a Tegulárium (Téglamúzeum) és a kályhásmester háza is, de előre lépés helyett leállt a dolog. Köszönjük a jelzéseket, amit tudunk a további károk megelőzésére, megtesszük.

Beszélgetésünk után Tóth Gábor, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt igazgatóhelyettese biztosított róla, hogy a társaság helyreállíttatja a kályhásmester házának kapuját. A napokban ez meg is történt, ám hogy a Szent István utca 7. mikor lesz újra látogatható kiállítóhely, még nem tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!