Hírek

2017.07.28. 10:35

Az energetikai megtakarítást járda építésre fordítják majd Lesenceistvándon

LESENCEISTVÁND A megújuló energia híve a település. Ahova csak lehet, napelemet telepítenek.

Tóth B. Zsuzsa

- A képviselő testület nálunk hosszú távra tervez a fejlesztések tekintetében is. Figyelünk arra, hogy a döntéseinknek köszönhetően forrásokat takarítsunk meg olyan célokra, amelyekre nem lehet pályázni. Jövő évtől a villamos energia megtakarításból származó összeget minden esztendőben járda építésre költjük. Három éve indult el egy döntési folyamat, amelyhez ma is tartjuk magunkat, most az iskola és az egészségház esetében. A villamos energia és a melegvíz előállítás terén a megújuló energia felhasználással megtakarított, éves szinten milliósnál is magasabb összeg fedezhet járda felújításokat. Már csak az iskolán és az egészségházon nincs napelemünk, a többi önkormányzati épületen van. Az itt élők életminőségén is javítani szeretnénk, a szőlőhegyen vis maior pályázat segíti az utak helyreállítását. A pályázatban vállalthoz képest kétszeres mértékű önerőt biztosított az önkormányzat, hogy ne csak a régi állapotot tudjuk helyreállítani, hanem a korábbinál jobbak legyenek az utak. Koncentrálunk a csapadékvíz elvezetésre, a hegyről a csapadékvíz a három fő árokba folyik, azokból a Lesence-patakba jut. A vizet tehát át kell juttatni a falun. Az árkok folyamatosan iszaposodnak, rendszeres karbantartást kívánnak. Teljes gőzzel dolgozunk rajta hogy a közel 25 milliós beruházás, az összességében 1200 méternyi útfelújítás is ezt segítse. A hegyen oldalirányban haladó utakat kevésbé mossa el a víz, inkább a hosszantiakat. Azok esetében folyamatos gondot okoz az újra feltöltés egy-egy nagyobb eső után - mondta a polgármester.

Tóth Csaba polgármester a felújítás előtt álló iskola épülete majdani bejárata helyét mutatja

A kultúrház új szárnya tetőtere turista szállás lehet idővel

A faluban az egészségház megújulása a következő állomás, annak során a fő falak maradnak meg, akadálymentes bejárat és mosdó készül. A főbejárathoz légzsilipként is funkcionáló tágasabb előtér épül. Mivel az a szabadtéri színpad mellett van, a helyiség fellépők öltözője is lehet előadások esetén. Össze lehet nyitni majd a két várótermet, amelyekben padlófűtés lesz a babamama klub foglalkozások érdekében is.

Tóth Csaba szerint ráfér az egészségházra a korszerűsítés

Készül a hegyi utak javítása, aszfaltozása

- Napelemeket szerelünk a tetőre, az a használati melegvizet és a villamosenergiát egyaránt biztosítja majd. Az egészségház már most fűthető a kultúrház aprítékkal működő kazánjával, átvezettük a távhőt, de a gázfűtés is megoldható. Fűthető lesz továbbá pellettel is a rendelő. Szigetelést kap az épület, új burkolatot és a személyzet helyiségei szintén kulturáltak lesznek. A pályázat a műszereket, a háziorvos munkáját segítő diagnosztikai eszközöket is biztosítja. Egyelőre hetente háromszor van rendelés, de augusztus elsejétől már nem csak Uzsára, hanem Lesencetomajra és Lesencefaluba is mehetnek majd az istvándi betegek, ha aznap helyben nincs rendelés. A kivitelezés valószínűleg jövő tavasszal indul és még abban az évben befejeződik - tudtuk meg. A kivitelezésnél ügyelnek arra, hogy az egészségház stílusában illeszkedjen a kultúrházhoz. Mediterrán hangulatú udvar lesz így a két épület között, ahol a szabadtéri színpadon nyár esti koncerteket is rendezhetnek. Az önkormányzat egyik feladata, hogy a kultúra terén fejlessze a lakosság igényességét. A szociális területet sem hanyagolják el, a településen tanyagondnoki szolgálat működik az idei év elejétől, mivel hetvennél több az állandó lakos a szőlőhegyen, külterületen. A hozzávetőlegesen három milliós állami normatíva elég a tanyagondnok bérére és az öt éves mikrobusz üzemeltetésére. Ehhez még körülbelül fél milliót tesz hozzá az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!