Hírek

2017.05.04. 16:45

Spartan: az életre tanít a szenvedés

Veszprém - Erős Kata születésnapját ünnepelte a Veszprémi Sprinten, boldogan, Super(wo)mannek öltözve mosolygott a képeken. Arról kérdeztük, csinos nőként mi hajtja egy ilyen embert próbáló versenyen.

Káposztás Vivien

Erős Katának a Veszprémi Sprint volt a 6. Spartan Race-futama. Az első versenyén a részvételért, a túlélésért ment, nem az eredményért. Élénken él benne az első célba érkezés élménye, mint mondja, ez az érzés hajtja újra és újra.

- Nehéz helyzetekben számtalanszor visszaképzeltem már magam a szituációba, amikor sárosan, fáradtan, megviselten, de mégis fülig érő mosollyal, büszkén, és újra reményteli, erős emberként ugrottam át a tűzön. Vagyis ugrottunk, kézen fogva a csapattársakkal! Mert ez egyben egy közösségi élmény is - mondja Kata.


- A Spartan Race szlogenje, you'll know at the finish line, avagy a célvonalban tudni fogod. És tényleg, ott válik világossá, hogy az előző órákban átélt szenvedés, olykor fájdalom és holtpont miért volt szükséges, hogy teljesebb életet élhessek.

A hirtelen átélt katarzis felszabadít, minden nehézséget erővé alakít át az emberben, ami jól jön később a való életben, ezért nem szabad meghátrálni az akadályok miatt! Kata véleménye szerint a versenyeken a fizikum csak egy dolog, a megmérettetés felétől csak a mentális erő számít. 'Ha fejben feladod, vége van a versenynek. Ha hiszel a sikerben, magadhoz képest fejlődni fogsz.'

- A legjelentősebb élményem, mikor egy verseny vége felé egy 5-6 fokos tavat kellett átúszni. Sajnos a sárban megcsúsztam, gyorsan merültem el, egyáltalán nem kaptam levegőt, segítségért sem tudtam kiáltani. Akkor jöttem rá, hogy ha fejben összeszedem magam, megtalálom a megoldást. Sikerült! A testemen minden folt egy pecsét, egy-egy leküzdött akadály, ami emlékeztet a sikerre. Én általában magas sarkúban és csinosan érzem magam jól, de én is a versenyek alatt ismerem meg magam - mondja Kata.

A veszprémi Spartanon a születésnapját is ünnepelte, ezért mosolyogva megjegyezte, hogy 7000 embert hívtak meg a bulijára. Mint mondja, kiélvezte a hazai pálya előnyét, nem érezte olyan vadnak az akadályokat, igazi örömfutam volt számára. Bolondok napja apropóján be is öltöztek barátaival, edzőtársaival, szuperhősként jelentek meg a futamon.

- A csapatunkban általában megbeszéljük a stratégiát, sokan vagyunk, így más fizikai állapotban és felkészültséggel indulunk. Van, aki az eredményért küzd, van, aki önmagát akarja túlszárnyalni. A célnál mindig bevárjuk egymást, hogy együtt ugorhassunk! - meséli a csapatszellemről. Bár egyedül is túlélhető lenne a kihívás, ha valami történik, biztos, hogy lesz segítség.

- A tavalyi tokaji futamon a hömpölygő sárban másztam a hegyre, máig élénken él bennem a küzdelem a ködben, síri csöndben, csak a spartanok lélegzete hallatszott, és mindig segített egy idegen. Ez hihetetlen erőt képes adni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!