Hírek

2015.06.16. 08:13

Az egyetemek testületei felelősségteljesen döntöttek

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara csatlakozási szándékát fejezte ki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez önálló karként, veszprémi székhellyel, meglévő tevékenységének fenntartása mellett. Piglerné Lakner Rozália, a kar dékánja ismertette a döntés hátterét, a csatlakozás előnyeit.

Balla Emőke

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Kara között több mint tízéves együttműködés áll fenn. A két kar működése azonos alapelvekre épül. Tevékenységüket a szigorú minőségi elvárás és az ezen alapuló működés jellemzi. Mindkét kar alapításában jelentős szerepe volt Roska Tamás professzornak, aki 1991-ben a műszaki informatikai egyetemi képzés alapítójaként fogalmazta meg azokat az alapelveket, amelyek mind a Pannon Egyetemen a Műszaki Informatikai Kar, mind pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az Információs Technológiai és Bionikai Kar megalapításakor mérvadók voltak. A két kar alapítása és fejlesztése párhuzamosan folyt, a hasonló profil és az azonos alapelvek szoros szakmai és személyi együttműködést eredményeztek. A szakmai együttműködés a karok mindhárom alaptevékenységére (oktatás, kutatás, kutatás-fejlesztés) kiterjed. A két kar abban is megegyezik, hogy fontos számukra szakmai tevékenységük nemzetközi elismertsége.

Különösen a legutóbbi időszakban fonódott össze a két kar tevékenysége. Döntés született az osztatlan mérnökinformatikus képzés közös indításának előkészítéséről, továbbá a tehetségkutatási és gondozási tevékenység összehangolásáról. A doktori iskolák kooperációján, valamint a kutatási pályázatokban való együttműködésen túl számos más területen is folyamatosan erősíti egymást a két kar. Az eddig párhuzamosan fejlesztett két kar nemzetközi szintű elismertetéséhez, valamint hosszú távú fenntarthatóságához azonban ma már nem elegendő a kialakult intézményközi szakmai együttműködés. A további sikeres kari működés iránt támasztott jogos elvárások természetszerűleg vezettek az egy intézményben végzett koncentrált szakmai munkavégzés előnyeinek és további szerves fejlődési lehetőségeinek végiggondolásához.

Ennek alapján döntöttek törvényben biztosított jogukkal élve a két intézmény feljogosított testületei felelősségteljesen úgy, hogy a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara csatlakozzon a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez önálló karként, veszprémi telephellyel. Az így létrejövő oktatási és kutatási tudományos kapacitás egyaránt szolgálja a korábban két kar nemzetközi kapcsolatrendszerének szinergiáját és további szélesítését, valamint innovációs potenciáljuk nemzeti érdeket is jelentő lényeges kibővülését. További jelentős előnye a csatlakozásnak, hogy egyúttal szolgálja a vidékfejlesztés céljait, és emeli a vidéki felsőoktatás színvonalát, hiszen a Veszprémi Érsekség régiója egy rangos katolikus felsőoktatási intézménnyel gazdagodik, miközben a Pannon Egyetem elismerten pozitív hatása változatlanul érvényesül. Így Veszprém és a vonzásába tartozó régió társadalma és gazdasága nyerhet legtöbbet azzal, hogy ezen túl nem egy, hanem két egyetem szolgálja „kapun belül” a felsőoktatással és a kutatással szemben támasztott igényeit. Ebből természetesen az is következik, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez való csatlakozás után a Műszaki Informatikai Kar kiváló együttműködése a Pannon Egyetem társkaraival változatlanul megmarad, sőt további lehetőségeket is felkínál.

Kapcsolódó anyagok:

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez csatlakozna a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara

Porga Gyulát is megdöbbnetette az egyetemi hír - megakadályozná a tervet

Márfi Gyula érseknek fontos az egyetemmel való jó kapcsolat

Címkék#egyetem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!