Hírek

2017.06.30. 05:20

Az Ambrosz-kereszt és a magasles segített - így találták meg a Bakonyban eltévedt turistákat

Életmentő akciót hajtottak végre a közelmúltban a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület tagjai, három, a Bakonyban eltévedt kerékpáros turistát kutattak fel.

Müller Anikó Hanga

A civil szervezet három éve működik, tizennégy rendes és három pártoló taggal. Nemzetközi minősítéssel rendelkeznek, jogosultak kutató, mentő, személykereső és logisztikai tevékenységre. A Kelet-bakonyi Mentőcsoport műszaki egységeként működnek. Speciális, terepjárásra kiválóan alkalmas gépjárművekkel rendelkeznek, melyek ideálisak a cserjés, bozótos területen könnyűszerrel való haladásra.

Az eltűnt személyek keresésére a riasztást a rendőrségtől kapják, így történt ez a legutolsó alkalommal is. Késő délután jelezték a zirci rendőrőrsről, hogy Porva térségében három huszonéves biciklis eltévedt. Izgalmas két óra következett, négy kocsival – Kukoda György, Kovács Krisztián, Fallmann József és Szöllősi Zoltán vezetésével – nyolcan indultak keresésükre. Amikor terepre mennek kutatni, bejelentkeznek a megyei katasztrófavédelem ügyeletére, így tettek most is, de a vonal szakadozott, mert abban a térségben nincs mindenütt térerő, ez akadályozta a fiatalokkal való kapcsolattartást is. Nehezítették munkájukat az útviszonyok, a közel kilencven milliméter lezúdult eső elmosta az utakat s a levegőben lógott az újabb vihar, közeledett az este is.

Az eltévedt kerékpárosok megkönnyebbülve fogadták megmentőiket
Fotó: Simon Balázs

Szerencsére a fiataloknál volt telefon, így jelezni tudták, hogy felmásztak egy magaslesre, bemondták a rajta lévő számot, a közelben pedig egy keresztet láttak. A bakonyi műszaki mentők helyismerete kiváló – elnökük, Fallmann József Porván él – de ezen túl sorsszerű egybeesés, hogy ők is közreműködtek tavasszal az útszéli ősi Ambrósz-kereszt felújításában és felállításában, így rögtön be tudták tájolni az útirányt. Egy tisztáshoz közeli magaslesen megtalálták a bajba jutottakat, akiken látszott a megkönnyebbülés. Meglátván a felmentő kocsikat, elmondták, nem gondolták, hogy még aznap ezekben lesz szerencséjük utazni, ugyanis megmentőik visszavitték őket kiindulási pontjuhoz, nehogy megint eltévedjenek.

A civil szervezet tagjai tavaly négy eltűnt személyt keresésében vettek részt, sikeresen. Volt olyan eset, hogy szakadó hóesésben éjszaka két óráig tartott a keresési akció. Előnyük, hogy mozgékonyak és speciális járműveikkel olyan területre is be tudnak menni, ami a kutyás, vagy csatárláncos keresőknek gondot okozhat. Május elsején a családi napjukon világháborús éles lövedéket találtak, lezárva a helyszínt, értesítették a tűzszerészeket. Sokszor hívják őket rendezvények biztosítására. Rendszeres anyagi juttatásban nem részesülnek – ezt furcsállják is, összehasonlítva tevékenységük közösségi és közhasznú jellegét egyéb civil szervezetek anyagi és erkölcsi megbecsülését illetően – a költségeiket maguk finanszírozzák. Hangsúlyozandó, nem a hobbijuk, hanem közösségi munkájuk támogatását várnák. Az eltűnt személyek keresését néhány esetben az illetékes önkormányzat honorálta. Folyamatosan részt vesznek a rendőrséggel, polgárőrséggel, tűzszerészekkel, kutyás keresőkkel közös akciókban és szinten tartó gyakorlatokban. Legutóbbi mentésük is bizonyítja, munkájukra szükség van, hiszen a Bakonyerdő viharban, sötétedés után veszélyeket rejthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!