Hírek

2017.07.10. 10:38

Augusztusban felavatják az emlékművet Almádiban

Balatonalmádi – Megkezdte az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület a 40 évvel ezelőtti balatoni helikopterkatasztrófák áldozataira emlékező monumentum felállítását.

Balogh Ákos

1974. május 30-án megfelelő időjárási körülmények között, kismagasságú kiképzési útvonalrepülést hajtott végre a Magyar Honvédség 228-as oldalszámú Mi-8-as szállítóhelikoptere, amikor Balatonalmáditól nagyjából két kilométerre déli irányban a vízbe csapódott és megsemmisült, a személyzet Serfőző István hadnagy gépparancsnok, Bozsaki Benő hadnagy másodpilóta, Laboda Ferenc főhadnagy fedélzeti technikus és két fő utas, Korpos Imre honvéd és Bunász István honvéd életét vesztette.

Fotó: Balogh Ákos

Két évvel később is tragédia történt, 1976.01.22-én nappal, kiképzési repülés során intenzív havazás miatt mindkét hajtóműve leállt a 10422-es oldalszámú Mi-8-as helikopternek és Káptalanfüred térségében a Balatonra szállt le. A gép bár csak megrongálódott, a személyzet, Kufa Mihály őrnagy gépparancsnok, Dányi Balázs hadnagy másodpilóta, Bertalan Béla őrmester fedélzeti technikus a helikoptert elhagyták, de a jéghideg vízben életüket vesztették.

Fotó: Balogh Ákos

1977. március 9-én újabb balesetben - egy Ka-26-os könnyű helikopterrel a Fűzfői-öbölbe zuhanva - Detki Sándor hadnagy és Fazakas Miklós törzsőrmester hunyt el.

Fotó: Balogh Ákos

Most, több mint 40 év után augusztus 5-én 17 órakor katonai tiszteletadással egybekötve avatja fel a rájuk emlékező emlékművet az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület Balatonalmádiban a Véghely Dezső utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!