Hírek

2017.08.20. 11:13

Megtartani államalapítónk örökségét - Tőkés László mondott ünnepi beszédet Balatonalmádiban

A magyarság megmaradásának feltétele, hogy megőrizzük Szent István örökségét, hangsúlyozta ünnepi beszédében Tőkés László európai parlamenti képviselő, református püspök Balatonalmádiban.

Marton Attila

A Szent Imre templom kertjében rendezett városi ünnepségen arról beszélt, államalapító királyunk megmentette a pusztulástól és egységbe kovácsolta a magyarságot, amelynek megmaradását és jövőjét a történelem színpadáról letűnt vándornépekkel ellentétben az európai kereszténység jelentette. Hozzátette, a török hódoltság alatt és a Habsburg elnyomás kezdetén az Erdélyi Fejedelemség vitte tovább Szent István örökségét és tartotta fenn a magyar államiságot, majd Trianon óta „csonka Magyarország" visel alkotmányos felelősséget a határon túl élőkért. Kiemelte, a Szent István-i ország népének testvéri szolidaritása és cselekvő együttműködése szükséges.

Tőkés László arról is beszélt, a migrációs válság és a vele együtt járó erőszak napjaiban a kérdés az, Szent István örökségét, államunkat, hitünket, kultúránkat meg akarjuk-e őrizni és védelmezni, vagy beleomlunk az európai fősodorba? Az EP-képviselő megjegyezte, saját nemzetünket nem veszélyeztetheti a befogadás, és államalapító királyunk sem az ország kárára történő befogadás gyakorlatáról írt az Intelmekben. – Az államalapítás idején Európa volt a jövőnk, manapság a Közép-Európa keresztény-nemzeti irányvonala jelenti a kiutat a birodalmi Európa elhatalmasodó válságából – tette hozzá Tőkés László.

Fotó: Penovác Károly

A rendezvényen részt vettek Balatonalmádi szlovákiai és németországi testvértelepüléseinek, Nyitragerencsér és Eggenfelden küldöttei, valamint Tusnádfürdő képviselője és nagyváradi egyetemi hallgatók. Az ünnepségen közreműködtek a Pesti Zenész Színpad művészei, Porzsolt Éva és Alagi János énekesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!