Hírek

2012.08.22. 07:04

Augusztus 20. Balatonalmádiban - Megszegték az új kenyeret, díjat adtak át

Balatonalmádi - Higgyünk saját erőnkben és munkánkban; a saját lelkünk megerősödésében legyünk elsők, mert csak egy lélekben erős nemzet képes felemelkedésre - hangsúlyozta az augusztus 20-i városi ünnepségen Sebő József Brusznyai-díjas tanár, irodalmár.

Halmos György

- A rendszerváltás óta, az elmúlt húsz esztendőben ránk szabadult egy fogyasztói értékrend: fogyassz minél többet, így leszel értékes ember, hirdetik a reklámok. Mi, akik Szent István örökében élünk, tudjuk, hogy ez a világ hamis, ez az út az önzés útja, amely sehova sem vezet - fogalmazott a szónok.

- Hol vagy, István király? - teszi fel a kérdést ismét századról századra a magyarság, nincs ez másképp napjainkban sem. Azt hiszem, ez a mondat a magyarság legtöbbet idézett gondolata, mégsem közhely, mert a mögöttes tartalom mindig más és más - fejtette ki.

István király Imre hercegnek írt intelmei kapcsán azt hangoztatta, hogy ismertessük meg értékeinket a világgal és felejtsük el a magyarságra oly sokszor jellemző kishitűséget. Megemlítette, hogy a magyar lélek továbbra is olyan megosztott, mint évszázadokkal ezelőtt, a turáni átok még nem múlt el fejünk fölül.

- Országunkban sokan élnek, akik nem tudják érdemben befolyásolni a közélet történéseit, sokszor nem is akarják, szegények, elesettek. Ám a politika művészete éppen abban áll, hogy őket is felemeljék, és a leghalkabb szavú ember hangja is hallatszódhasson. Higgyünk magukban, családunkban, a nemzet megtartóerejében, felemelkedésében, csak így tudjuk Szent István művét folytatni - fogalmazott a szónok.

A rendezvényen a Tapolcai Musicalszínpad tagjai léptek fel. Az ünnepség zárásaként megszegték az új kenyeret.


Sokat tett a testvértelepülési kapcsolatért

Az ünnepségen átadták a Balatonalmádi Városért Érdemérmet, amit a képviselő-testület döntése értelmében Vrábel Anna, Nyitragerencsér, Balatonalmádi testvértelepülésének polgármestere vehetett át. A méltatás szerint a kétezer lakosú felvidéki települést 2006 óta vezető polgármesternek rendkívül fontos szerepe van abban, hogy az elmúlt két évtizedben Balatonalmádi és Nyitragerencsér között a kapcsolatok elmélyültek és szélesedtek, emberközelibbé váltak. Szervezőtevékenysége mellett a kultúra és a hagyomány tiszteletére nevelte a fiatalokat, összefogta a felnőtteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!