Hírek

2015.05.31. 19:02

Átvállalt kórházi adósság - Kifizetik a tartozásukat

Megyei körkép – Megérkezett a kórházak számlájára az adósságrendezéshez szükséges forrás.

Marton Attila

A kormány áprilisban határozott arról, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által fenntartott egészségügyi intézmények március 31-én lejárt tartozását rendezi. A kórházak adósságkonszolidációja érdekében 60 milliárd forint került át az Emberi Erőforrások Minisztériuma költségvetésébe, közölte az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

A közlemény hozzáteszi, az ÁEEK az elmúlt hetekben lezárta a tárgyalásokat a kórházi adósságkonszolidációban érintett legnagyobb beszállítókkal, a kórházaknak legkésőbb június végéig kell lefolytatniuk a tárgyalásokat.

Mintegy 870 millió forint érkezett a Csolnoky Ferenc Kórház számlájára, mondta el Rácz Jenő főigazgató. A forrásból 380 milliót már kiutaltak azoknak a beszállítóknak, akikkel az állami központ egyezett meg. A többi beszállítóval megkezdték az egyeztetéseket, így a fennmaradó csaknem ötszázmillió forintot a következő hetekben utalják el. A főigazgató hangsúlyozta, bár óriási könnyebbséget jelent az intézménynek az adósságkonszolidáció, a kifizetett tartozások mellett további, közel háromszázmilliós kintlévősége marad a kórháznak, mert a finanszírozási rendszer miatt havonta 50–70 millióval növekszik az adósság. Megjegyezte, a kórházak adóslistáján a középmezőnyben szerepelnek. A hazai kórházak költségvetésük 13 százalékával vannak eladósodva, tette hozzá.

Nyári Ildikó, az Ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója elmondta, húsz beszállítónak már továbbutalták a tartozás összegét, a többi érintettnek a következő napokban fogják. Az intézménynek több száz millió forintos kintlévősége volt összesen.

Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház főigazgatója közölte, az intézményt a jelenlegi adósságkonszolidációs program nem érinti, mert sem március 31-én, sem azóta nem rendelkeznek lejárt szállítói tartozással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!