Hírek

2017.05.13. 18:57

Átadták a Gizella-díjakat - Létrehozzák, megőrzik és gyarapítják Veszprém szellemi értékeit

Molnár Sándor antikvárius, Puskás Péter operatőr és Weber János építész vehették át a Gizella-díjakat.

Marton Attila

A díjátadó előtt a Kossuth Lajos utcáról zászlóforgatók, dobosok és történelmi jelmezbe öltözött helyiek vezetésével vonultak fel az érdeklődők a Szentháromság térre. Esztergályos Cecília Jászai Mari-díjas színművész ünnepi beszédében hangsúlyozta, nemcsak a királynék, hanem a múzsák és a művészetek városa is Veszprém, amelynek falai között ihletet meríthetnek a művészek. Hozzátette, az utóbbi két és fél évtized a Gizella-napokkal nagyszerű pillanata az ezeréves Veszprém történetének, amely az évszázadok során a kultúra és a tudomány fellegvárává vált. Köszöntője végén Tóth Árpád és Dsida Jenő verseit szavalta, szavait Tamási Áron soraival zárta.

A Gizella-díjakat idén Molnár Sándor antikvárius, Puskás Péter operatőr és Weber János építész vehették át Porga Gyula polgármestertől.

Fotó: Pesthy Márton

A város szellemi értékeinek létrehozásában, megőrzésében és gyarapításában végzett kiemelkedő, példaértékű munkája elismeréseként érdemelte ki a díjat Molnár Sándor. A veszprémi születésű órásmester és ékszerész 2005-ben vette át az Utas és holdvilág antikvárium vezetését, amely ezalatt kellemes beszélgetések, megnyugtató böngészések állandó színhelyévé vált. Számos közönségtalálkozót szervezett írókkal, zenészekkel, színészekkel, közéleti személyiségekkel, elősegítve a város kulturális programjainak színesítését. Gyakori résztvevője jótékonysági akcióknak is.

Veszprém közéletében kifejtett kiemelkedő munkája, valamint a város kapcsolatainak kiépítésében végzett példaértékű tevékenységének elismeréseként vehette át a kitüntetést Puskás Péter. A díjazott a városi televízió munkatársa annak megalakulása óta. Munkáját szakmai alázat, a feladatok iránti elkötelezettség és igényességre törekvés jellemzi. Minden nap helytáll csaknem minden műfajban, felkészült, kiegyensúlyozott, tárgyilagos. Munkájával nagymértékben hozzájárul a veszprémi nyilvánosság szolgálatához, hangzott el a laudációban.

 

A város épített környezetének kialakításáért és megőrzéséért végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként kapta meg a Gizella-díjat Weber János építész. A díjazott 1968-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. Tervezési munkái megtalálhatók szerte a Balaton-felvidéken és Veszprém megyében, a legmeghatározóbbak azonban Veszprémhez kötődnek. Gyáregységek többfunkciós csarnoképületei, valamint rekonstrukciós és bővítési feladatok mellett a százat is eléri azoknak a kisebb volumenű, ám nagy szakmai kihívást jelentő tervezések száma, amelyek munkásságát alkotják. A Védegylet Veszprémért alapító tagja.

Az ünnepségen részt vett Veszprém lengyelországi testvérvárosa, Tarnów delegációja is. A díjátadó után Lajkó Félix hegedűművész adott koncertet a Szentháromság téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!