Hírek

2016.01.09. 18:52

Az emlékhangversenyen átadták a Brusznyai-díjakat

Veszprém – Egy mártírra emlékezünk, a demokratikus Magyarország hősére – mondta Patyi András a Brusznyai-emlékhangversenyen.

Balla Emőke

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora beszédében úgy fogalmazott, Brusznyai Árpád sorsa, személye nemcsak veszprémi, hanem nemzeti és egyetemes. Gyáva és hazug emberek meggyilkoltak egy bátor és igaz, ártatlan embert. Embersége, határozott, tiszta értékrendje az 1956-os forradalomban megakadályozta a vérontást, az önbíráskodást, a bosszút a városban. Koholt és hazug vádak alapján ötvennyolc évvel ezelőtt halálra ítélték őt. Nemcsak Veszprémben, de az országban több tucat párttitkár követelte ártatlan emberek halálát. Brusznyai Árpád a demokratikus Magyarország hőse volt, hősből mártírrá vált.

Ötvennyolc évvel ezelőtt január 9-én végezték ki Brusznyai Árpádot,  az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírját. Rá emlékeztek zenét és erkölcsi értékeket becsülők, szeretők. Imre Frigyesné, a Brusznyai Alapítvány kuratóriumának elnöke a Pannon Egyetem aulájában tartott rendezvényen feltette a kérdést: vajon hányan vallják és követik azt az értékrendet, amit Brusznyai Árpád követett kurta történelmi szerepe során? Hányan vannak, akik érdekek uralta világunkban egy közösség szolgálatát is életük egyik vezérlő elvének vallják, és e hitben is élnek? Hányan vannak, akik tehetségüket, képességeiket szűkebb-tágabb közösségek, mások javára is kamatoztatják?

Imre Frigyesné szerint ez az alkalom is – az előző 26 folytatásaként – a remény élesztője. Hiszen csaknem 300 ember képességei, tudása, akarata, elkötelezettsége teszi lehetővé, hogy ismét tiszteleghetünk a szívünk szerint való példa előtt.

A Brusznyai-díjakat az idén hárman vehették át Brusznyai Árpád lányától, Brusznyai Margittól: Márkus Csaba, Kovács Éva Dóra és Torma Laura.

Márkus Csaba az ELTE orosz–német szakának elvégzése után a Lóczy Lajos gimnáziumban kezdte meg tanári pályafutását. 1994-től a Lovassy László Gimnázium munkatársa a német nemzetiségi tagozat egyik vezető tanáraként. Megfelelő nemzetiségi tankönyvek hiányában úttörő munkát végezve, két kollégájával együtt munkatankönyvet írt. A tagozat diákjainak 90 százaléka teljesíti sikeresen a felsőfokú nyelvvizsgával egyenértékű érettségit. Munkabírása legendás. Ő vezeti a német nyelvi munkaközösséget. Aktív szervezője a gimnázium nemzetközi kapcsolatainak. Sokat dolgozott a színvonalas német nyelvű könyvtár gyarapításán. Brusznyai Árpád szellemiségét követve részese az iskola szellemi életének, társadalmi kapcsolatainak.



Kovács Éva Dóra a Vetési Albert Gimnázium francia–magyar két tanítási nyelvű tagozatának végzős tanulója. Kilencedikes kora óta kitűnt intellektuális képességeivel, művészi készségével, lelkiismeretességével, kíváncsiságával és szorgalmával. Mind a reál, mind a humán tantárgyakban kiemelkedően teljesít. Példamutató szorgalmának köszönhetően tanulmányi eredménye minden tanévben kitűnő volt. Teljesítménye valamennyi tantárgyból folyamatosan kiemelkedő. A 11. évfolyam őszi félévét a franciaországi Saint Louis gimnáziumban végezte. Kilencedikes kora óta az osztály- és iskolaközösség meghatározó tagja, akire diáktársai és tanárai is számíthatnak. Kiemelkedő tanulmányi eredményei mellett megőrizte szerénységét, önzetlenségét és segítőkészségét. Érdeklődése, szorgalma, sokoldalúsága és színes személyisége mindenki számára példaértékű.

Torma Laura a Vetési Albert Gimnázium francia–magyar két tanítási nyelvű tagozatának végzős tanulója. Kilencedikes kora óta kitűnt intellektuális képességeivel, lelkiismeretességével, kíváncsiságával és szorgalmával. Példamutató fegyelmezettségének és szorgalmának köszönhetően tanulmányi eredménye majdnem minden tanévben jeles volt, a 12. évfolyamot kitűnő eredménnyel végezte. Teljesítménye franciából, történelemből, irodalomból és francia civilizációból mindvégig kiemelkedő volt. Kiváló eredményeinek köszönhetően a 11. évfolyam őszi félévét a franciaországi Saint Louis gimnáziumban végezte. Érdeklődésének középpontjában a nyelvek és a humán tantárgyak állnak. Érdeklődése, példás szorgalma, sokoldalúsága és céltudatossága mindenki számára példaértékű.

Az emlékhangverseny Beethoven Egmont nyitányával kezdődött, majd a koncerten a közönség meghallgathatta Mozart B-­dúr fagottversenyének I. tételét, valamint John Rutter Gloria című művét. Közreműködött Bánó Tamás Barnabás, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke eufóniumon, a zeneművészeti szakközép­iskola tanulóival kibővített Mendelssohn Kamarazenekar, valamint a veszprémi iskolai énekkarokból és felnőttkórusokból alakult Veszprémi Középiskolai Oratóriumkórus. Vezényelt Kováts Péter hegedűművész.

A díjátadás előtt a Megyeház téren lévő Brusznyai-szobornál tartott megemlékezést a Védegylet Veszprémért. Somfai Balázs nyugalmazott főlevéltáros azt mondta: Brusznyai Árpád helytállásával és mártíriumával méltán vonult be Veszprém, sőt, a nemzet panteonjába. Veszprém büszke lehet rá, hogy hálája tanújeleként letette az emlékőrzés sarokköveit: rendezvények, szerveződések, alapítványok, kiadványok, könyvek és emlékjelek, műalkotások állításával. A hús-vér embert és a hős vértanút ünnepeljük. Azt, aki a magyar ifjúságért dolgozott, aki a független Magyarországért, a haza és nemzet szabadságáért szolgált, aki személyes becsületéért és emberi méltóságáért kész volt feláldozni boldogságát, jövőjét és életét.

A megemlékezésen közreműködött Módri Györgyi színművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!