Hírek

2017.06.28. 15:50

Asszonyt cipeltek, csizmát hajítottak - A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület Juhannus-napi rendezvénye

VESZPRÉM - A város egyik legidősebb egyesülete, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület 1983 óta működik, jelenleg mintegy negyven taggal. Baráti körből vált egyesületté, tervei szerint fiatalítani szeretne. Következő rendezvénye a szeptemberi lépcsőfutás lesz majd.

Molnár Sándor

Második alkalommal tartotta meg a Juhannus-napot a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a Kolostorok és kertek rendezvényterületén. A Szent Iván-éji programsorozatot tavaly rendezték meg először a finnugor kulturális év keretében, és úgy gondolták, megtartják idén is.

Az, hogy a finnek rokonaink vagy sem, másodlagos. A barátaink - fogalmazott Tóth Loon az ünnepség megnyitóján. A Juhannus a nyár, a fény, az éjféli nap és a finn zászló ünnepe, amelyet a június 24-hez legközelebb eső hétvégén ünnepelnek. Ilyenkor a nap a horizont felett marad egész éjszaka, ezért éjtelen éjnek is nevezik. Ez a nap Keresztelő János emlékének szentelt egyházi ünnep is. Innen az elnevezése is: Juhannus a Johannes név régi kiejtési módja.

A finnek ezen a napon gyakran tengerhez vagy tóparthoz mennek. A házakat és nyaralókat kitakarítják, az
ajtókra és tornácra nyírfavesszőt akasztanak, ami a nyár kezdetét szimbolizálja. Régi hagyomány, hogy a vízpartokon Juhannus-máglyát raknak, aminek az a szerepe, hogy elűzze a rossz szellemeket. A máglyát általában a
falu legidősebb embere gyújtja meg.

Az asszonycipelő versenyen nyolcan tették próbára ügyességüket
Fotó: Penovác Károly

A veszprémi programok sorát asszonycipelő verseny indította. Azért, hogy nagyobb kedvet csináljanak a vidám vetélkedéshez, a szervezők lazítottak a szabályokon, és nem kértek házassági anyakönyvi kivonatot a versenyzőktől. Viszont egy férfiember és egy asszony elengedhetetlen "kelléke" volt a páros vetélkedésnek, ahol végül nyolcan tették próbára ügyességüket. A gyorsasági cipelést a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület elnöke, Szoboszlai András nyerte alkalmi párjával, a tavalyi első helyezettet egy fél lépéssel megelőzve.

A csizmahajításhoz már jóval többen éreztek kedvet. Egy próbát követően kellett a gumi lábbelit a patak felett minél messzebbre eldobni. A vetélkedés igazán jó hangulatban telt, mivel jó néhányan a közeli fára, vagy a néhány lépésre csordogáló patak partjára hajították csak el a csizmát. Tavaly még telefonokat dobáltak, de amint Szamosi Attila főszervezőtől megtudtam, ripityára törtek a telefonok, ezért cserélték a telefonokat csizmákra.

A Gizella Női Kar jezsuita templombeli fellépését követően fáklyás felvonulás is szerepelt a programban. A Villa Mediciből, a finn tiszteletbeli konzulátustól indult a fáklyás menet a Kabóca Bábszínház medvejelmezes művészeinek vezetésével. A tó partján álló máglya meggyújtására este fél kilenckor Porga Gyula polgármestert kérték fel. A máglyagyújtás egy finn hagyomány, a nyarat ünneplik vele a nagyon hosszú és sötét tél után, az éjtelen éj napján, nagy eszem-iszommal, mulatsággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!