Hírek

2016.12.22. 11:07

Aranysakálok portyáznak a környéken

Veszprémfajsz – A farkasnál kisebb, a rókánál nagyobb testű ragadozók két-három csapatban vannak jelen itt a térségben, és zavarják a vadállomány mindennapjait.

Molnár Sándor

A Veszprémfajsz és Nemesvámos környéki erdőkben folytat vadgazdálkodást az Öreg-Tölgy Vadásztársaság. A 3100 hektáron az apróvadak minimális mennyiségben vannak jelen, inkább a nagyvadak, az őz, a szarvas és a vaddisznó található meg nagyobb számban.  Az éves kilövési keret disznóból 60, szarvasból 50, őzből 40 darab. Élő vadból ennek körülbelül a kétszerese tartózkodik a területen.

A vadásztársaság munkatársai egész évben nagy gondot fordítanak az állatok etetésére. Nagyrészt vásárolják a takarmányt a téli időszakban.

Kéri Szabolcs hivatásos vadász kukoricát szór ki az állatoknak

– Körülbelül 200 mázsa szemes takarmánnyal rendelkezünk, 400 mázsa lédús silóval és 30-35 darab három mázsás lucernabálával. A vadak hetente háromszor kapják a szemes és a lédús takarmányt, a szálas eleség pedig folyamatosan kint van a területen. Sóból is rengeteg, 500-600 kilogramm fogy  - mondja Stumpfhauser Mihály vadászmester

– Az etetés a minőségi vadgazdálkodás egyik alapvető feltétele. Ugyanakkor hozzájárul ahhoz is, hogy visszaszorítsák a vadkárokat a mezőgazdasági kultúrákban és az erdős területeken – fűzi hozzá Kéri Szabolcs hivatásos vadász.

Az etetőkhöz vezető úton megtudom még, hogy sajnos egyre jobban elszaporodnak az aranysakálok, és ez nagy gond. Kergetik, zavarják a vadállományt.  Ahol megjelennek, ott hetekre eltűnnek a vadak. A környező társaságoknál is megtalálhatóak már. Személyesen is láttak már többször sakált, és minden lehetőséget felhasználnak, hogy lelőjék őket. Körülbelül tíz példány tartózkodik itt a környéken. Három - négyfős csapatokban portyáznak.

Stumpfhauser Mihály vadászmester az egyik vadetetőnél

Rókák is élnek itt, az állományt egész évben apasztják a vadászok. Vissza kell szorítani őket, mert annyira elszaporodtak, hogy már bejártak a lakott területekre Nemesvámoson és Fajszon is, és megdézsmálják a szárnyas háziállat állományt. A lakosság körében pedig riadalmat okoznak, mert sokan attól félnek, hogy esetleg veszettek lehetnek.

Gondot okoz a területen, hogy megfogyatkoztak a vadrejtő sűrűk, egyre kevesebb a nyugodt erdei élőhely a vadak számára. A turisták is zavarják az állatokat, és az ünnepek alatt a quadosok és motorosok is nagy számban jelennek meg az erdőkben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!