Hírek

2015.08.24. 08:14

Aranymise és díszpolgári kitüntetés Nagyesztergáron

Nagyesztergár – Aranymiséjét tartotta szülőfalujában Áment Ferenc Lukács pannonhalmi bencés szerzetes, orgonaművész.

1942-ben született, a bencés rendbe 1960-ban lépett be, Pannonhalmán szentelték pappá ötven évvel ezelőtt. Az ünnepelt köszöntötte az egyházközség híveit, Prímász Róbert ciszterci atyát, helyi plébánost, Csomay Tünde kántort, rendtársait, a ciszterci rend képviselőjét, egykori pannonhalmi és helyi osztálytársait, tanítványait, a település korábbi és jelenlegi polgármesterét, Csaba Ferencet és Szelthofferné Németh Ilonát, testvéreit, István és Máriát, rokonait, tisztelőit. – Legyen ez a szentmise mindannyiunk közös hálaadása az ötven év sok megtapasztalt kegyelméért Mennyei atyánknak, aki szeret minket és meghívott bennünket az ő országába, mondta.

Csóka Gáspár bencés atya – aki a szentbeszédet mondta – szólt arról, Lukács atya a kis bakonyi faluban részesült a keresztségben, szüleitől a kereszténység csíráit kapta s itt ismerte fel hitoktatója, Koroncz László atya a liturgia, a szent zene iránti vonzódását. Ő irányította Pannonhalma felé, ahol évtizedeken át tartó munkája lett a gregórián ének, a magyarul énekelt zsolozsma, az orgonálás, melyekkel közösségét segítette az istendicséret méltó végzésében. Lukács atya életútja kapcsán – az aranymisés szerzetes kérése volt, ne őt ünnepeljék – a papi szolgálatról elmélkedett. A hálaadó szentmise végén Szelthofferné Németh Ilona polgármester asszony és Obermajer Dorina önkormányzati képviselő átadták a falu neves szülöttének – méltatva és nagy tisztelettel elismerve munkásságát, tetteit, mellyel mindenkor Nagyesztergár javát szolgálta – a Díszpolgár címet igazoló díszes oklevelet.

Az aranymise ünnepi perceiben, balra az első Áment Lukács atya, a negyedik Csóka Gáspár győri bencés atya. Fotó: Müller Anikó Hanga

Az aranymise... balra a negyedik Áment Lukács atya, mellette Csóka Gáspár győri bencés atya

Áment Lukács atyát ötven évvel ezelőtt szentelték pappá

Az aranymise... balra a negyedik Áment Lukács atya, mellette Csóka Gáspár győri győri bencés atya

Áment Lukács atya áldoztat az aranymiséjén, mögötte Csóka Gáspár bencés atya

A köszöntések sora folytatódott, az egyházközség képviselői, majd egykori gyermekkori játszópajtásai, osztálytársai üdvözölték Áment atyát, akikkel együtt koptatta az iskolapadot. Meghatottan mondta: „Itt nőttem fel, és mindig éreztem, ide tartozom. Nemcsak az iskola volt meghatározó gyermekkoromban, hanem a templom is, ott kaptam az első zenei oktatást Rokonai Simon atyától, még nyolcéves sem voltam. Pannonhalmán, negyedikes gimnazista koromban tudatosult bennem, érdemes lenne ott maradnom, úgy láttam és érzem ma is, ez egy olyan életforma, ami az embert boldoggá teheti. Ez az Istenkeresés útja. Isten hívott s azt a feladatot szabta rám, hogy az egyházzenét szolgáljam. Ez az életem fő tevékenysége, amit nagy szeretettel végzek."

A templom egyházi kórusa dallal köszöntötte az aranymisés ünnepeltet, majd az ünnepi szentmise a magyar, a pápai és az ősi keresztény himnusz közös éneklésével ért véget.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!