Hírek

2016.07.30. 17:04

Ápolják a nemzetiségi kultúrát - Ének-, zene- és tánckarok ünnepe a Veszprém Arénában

Veszprém – Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa, ebből az alkalomból nagyszabású gálaműsort rendeztek a Veszprém Arénában.

Balla Emőke

A Magyarországi Német Ének-, Zene és Tánckarok Országos Tanácsa (Landesrat) a hazai nemzetiségiek között a legnépesebb szervezet, országosan 208 csoportot és közel 8000 embert foglal magába. Gyermek, ifjúsági és felnőtt közösségek vannak, legnépesebb a tánccsoportok és az énekkarok szekciója, a különböző szekciók számára három évenként a szakmai fejlődést segítő minősítő versenyeket szerveznek. Az 1996-ban alapított Landesrat egyik célja, hogy ápolja és továbbadja a német nemzetiség zenei, ének- és tánchagyományait.

A Landesrat a tizenöt éves évfordulót Villányban ünnepelte, a huszadik évfordulót szombat délután a Veszprém Arénában. A rendezvényen több mint ötven csoport vett részt az ország különböző pontjairól, saját műsorral 23 együttes lépett fel; voltak, akik csak a közös programban, illetve a késő estig tartó mulatságban vettek részt. A gálaműsort nyitó ünnepélyes felvonuláson valamennyi résztvevő képviseltette magát, így felvonultak többek között az ajkarendekiek, bátaszékiek, bonyhádiak, gannaiak, herendiek, hőgyésziek, magyarpolányiak, márkóiak, móriak, szekszárdiak, tótvázsonyiak, úrkútiak, városlődiek és veszprémiek. A fellépőket német nyelven köszöntötte Márfi Gyula érsek, a nemzeti identitás szerepét hangsúlyozva. Bikádi László református lelkész magyarul beszélt arról, fontos, hogy őrizzük kultúránkat, de németnek és magyarnak egy megváltója van, Jézus Krisztus. Kreisz László, a Landesrat elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, Bálint József alapító elnöknek köszönhetjük, hogy ünnepelhetünk. Szorgalmas hétköznapok eredményezték a huszadik évfordulót, ahol a nemzetiségi kultúra minden ágát bemutatják. A Landesrat hidat képez magyarok és németek között, az együttműködés a későbbiekben is fontos. Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke azt mondta, a Landesrat húsz éve dolgozik a német nemzetiségi kultúra megtartásán. A minősítő versenyek arra ösztönzik a csoportokat, hogy minőségi munkára törekedjenek és a hagyományt továbbadják a következő nemzedéknek.

A közönség a Landesrat múltját, jelenét és jövőjét bemutató gálaműsort láthatott, majd a kultúrcsoportok álltak színpadra programjaikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!