Hírek

2016.04.27. 16:18

"Anyám belehalt, az életem összeomlott" - Rágyújtotta a házat szerelmére?

Halálosan szerettem azt a nőt, aki kidobott, és azt mondta, parasztnak való vagyok, menjek az állataim közé, ahova illek! – mondta keddi vallomásában a bíróságon a férfi, aki a vád szerint tavaly májusban rágyújtotta a házat a nőre, lányára és annak barátjára.

Kovács Erika

Különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint rongálás és állatkínzás miatt emelt vádat a főügyészség azzal a 44 éves férfival szemben, aki 2015 májusában egy községben, a neki lakhatást biztosító és vele közösen gazdálkodó sértett házát felgyújtotta, miközben a sértett és hozzátartozói is az épületben tartózkodtak – derült ki Pados Zita főügyészségi ügyész vádirat ismertetőjéből.

A vád szerint a közösen állatokat tartó sértett és vádlott között egy borjú eltűnése miatt alakult ki vita, miután az asszony kérte, a férfi hagyja el a házát. A vád szerint a vitában a férfi rátámadt a nőre, fojtogatta, aminek a nő lánya és annak barátja vetett véget. A vádból kiderült, a férfi ezután a közeli faluban lévő házához ment, de még éjjel visszatért, hogy a nővel beszéljen. A fészerben gázolajat és benzint tartalmazó kannát talált, majd rekeszekből, autógumikból a bejáratnál torlaszt épített, benzinnel lelocsolta, meggyújtotta, aztán a lángoló gázolajos kannát a nő szobájának ablakán bedobta az épületbe. A házban levők az egyik szoba ablakán kimásztak, és az épületben keletkezett károkon túl a tűzben tenyészfürjek, fürjfiókák és egy kölyökkutya is elpusztult.

Fotó: önkormányzat

A vádlott vallomásában többek között többnyire sírva elmondta, nem akart megölni senkit, a nőt ölelte és nem fojtogatta, a rongálást elismeri, de az sem állt szándékában, a kárt megtéríti. Elmondta, becsületes, büntetlen előéletű, mindig jó körülmények között élt, földjei is vannak, húsz évig a mezőgazdaságban dolgozott, és ezt tervezte továbbra is. Utalt rá, párjával interneten ismerkedett meg, Győrben találkoztak, nem tudott róla, hogy a nőnek munkaviszonya volt, közös jövőt, gyermeket terveztek, eljegyzési gyűrűt vett neki, ami elmondása szerint máig a nőnél van. A nő végül eladta győri lakását és hozzá költözött egy faluba, ehhez a házhoz máig van is kulcsa, egy közeli településen pedig a nő vett házat az eladott győri lakásából, amihez a férfi közlése alapján 500 ezer forintot adott és állítása szerint ennyivel segítette a nő autóvételét is, 400 ezer forinttal pedig a házfelújítást. Elmondta, adott esetben párja kérésére mindig a nő nevére kértek számlát.

Fotó: önkormányzat

Utalt rá, a közös gazdálkodásból éltek, keményen dolgozott, a nő házánál is, akinek mindent megadott, amit bírt. - Párom azt kérte, egy sarokkádból akarja nézni a tévét, ezt is megvettem volna neki, de miután már nem volt neki elég a pénzem, eldobott, mint egy rongyot, aztán arra kért, a ház körüli munkát továbbra is végezzem el. Az életem összeomlott, édesanyám a szégyenbe belehalt, mert börtönbe kerültem – mondta a férfi keserűen. Kiemelte, a borjúval kapcsolatos vita csak ürügy volt, majd sírva kért bocsánatot megmagyarázhatatlan tettéért. - Megbocsátok, ha kifizeted a bennünket ért kárt! – válaszolta a nő.

A nő egyebek mellett elmondta, igaz, egy szobában laktak, de nem volt közös ágyuk, soha nem voltak élettársak, csak néhány együttlétük volt. - Hat számmal nagyobb gyűrűt kaptam tőle, sosem viseltem, és nem is tartottam meg – mondta. Hozzátette, nem kapott a férfitól egy fillért sem, aki azt kérte tőle, titkolják el az emberek előtt, hogy ők nem egy pár. A nő arról is beszélt, hogy a gazdaságban ő fejlesztett, aranykalászos tanfolyamot végzett, a férfi csak a takarmányt vette, a nő a saját házát egyedül tartotta fenn. A nő és a szintén tanúként idézett lánya és annak barátja többek között elmondta, nem tudtak élettársi kapcsolatról, látták, ahogy a férfi a nőt fojtogatta.

Skapinyecz János, a nő ügyvédje (balról) és Varjú András, a vádlott védőügyvédje

A nő a vádlottól igen jelentős kártérítést kért, a tűzkár mellett a lakbért is, mert ma egy nagyvárosban albérletben él. A kért összeget a férfi vitatta. A nő szerint a lánya gyermekét is azért vették el, és került az édesapjához, mert nincs otthonuk.

Varjú András, a vádlott védőügyvédje felvetette, hogyan lehetséges, hogy kilenc hónapig élt egy szobában azzal, aki semmit sem fizetett, és csak munkára alkalmazta?

A nőt az áldozatvédelmi Fehérgyűrű Közhasznú Egyesület felkérésére, melyhez feltételezhetően a nő fordult, Skapinyecz János ügyvéd képviselte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!