Hírek

2015.07.25. 12:06

A zsűri szavazatai alapján idén az Anna-bál szépe Boór Bettina lett

A balatonfüredi Anna-bál történelmi hagyományra visszatekintő rendezvény, az ország egyik legrégebbi bálja. A veol.hu végig online közvetített a bálról!

Kekk Sára

17:40 Hangulatában és tradícióiban feleleveníti a polgári Magyarország egyik leggazdagabb időszakát, a reformkort. A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása, melyre minden évben éjfél után kerül sor.

A hagyományokhoz híven, az Anna- bál napjának délutáni programja az előző év bálkirálynőjének hintós sétakocsikázásával indult. A 189. Anna-bál szépe, a 18 éves füredi Sulák Martina, a fülledt meleg ellenére, idén is olyan gyönyörűen mosolygott hintóján, mint tavalyi megválasztása után.

18:10 Fekete fellegek és erős szél riogatja az ide Anna- bál vendégeit. Az időjárás megtréfálta a szervezőket, a kocsikázás megkezdése után pár perccel már beborult, majd az ünnepélyes bevonulás előtt le is szakadt az ég. Így a megnyitó is csúszni fog.

18:25 Az Anna Grand Cukrászdánál Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara várta a menetet, a bál stílusához illő, hangulatos muzsikájukkal, majd hat órakor, ágyúlövés kíséretében a Vaszary-villa kertjéből indult volna a menet az Anna Grand Hotelbe, de az ágyúszó elhangzását követően leszakadt az ég, így hiába kerültek a bálozók nyakába a herendi porcelánszívek, a menet még váratott magára. Idén egyébként a Balaton szíve fantázia nevet kapták a porcelán nyakékek, és kék festésükkel a tó színére, a szív jelzővel pedig az esemény rangjára utalnak. Balatonfüred utcái felpezsdültek, hiszen a vidám, kígyózó menetben nem csak a manapság divatos, színes estélyiket fedezhettük fel, idén is sokan választottak reformkori viseletet az Anna- bálra, így az előző évekhez hasonlóan rengetegen voltak kíváncsiak a menetre.

A bálra a jegyeladások alapján, körülbelül ötszáz főt várnak a díszvendégekkel együtt, az 50-70 ezer forintos jegyek már hónapokkal ezelőtt elkeltek.

19:18 Az Anna-bál szervezői az időjárási viszonyokra való tekintettel nem indítják el a menetet a Vaszary-villából, míg el nem áll az eső. Így viszont a nézőseregnek is több ideje marad szemrevételezni és megismerni az első-bálozókat, a hagyományok szerint a résztvevők közül a úgyis a közönség szavazza meg a 15 legszebb lányt. A bál szépe választáson minden hölgy részt vesz, aki a bálra érkezik. Nincs szükség külön nevezésre. Belépéskor minden hölgy kap a nyakába egy sorszámozott Herendi Porcelán szívet. Egy szakmai zsűri egész este figyeli a hölgyeket, majd kiválasztják azt a 15 hölgyet, akikre azután a számuk alapján lehet szavazni.

19:42 Az ünnepélyes bevonulás idén elmarad az Anna- bálon, az eső miatt transzfer buszokkal szállítják át a résztvevők egy részét az Anna Grand Hotelbe, míg a bátrabbak- voltak, akik esernyő nélkül- átsétáltak kísérőikkel a hotel báltermébe. Amint minden vendég megérkezik, kezdetét veszi a rendezvény a hagyományos palotás nyitótánccal.

20:15 Miután az összes vendég megérkezett, a porcelán medálokat viselő hölgyeké lett a főszerep, akik kísérőikkel járják körbe a hotel parkját, hogy a vendégek ismét megtekinthessék őket, ruháik és frizurájukat és eldönthessék, idén kire adják le a voksukat.

21:36 Kéri Kitty és Bán László, az est háziasszonya és házigazdája egy rövid idézettel nyitotta meg az idei Anna- bál fesztivál, majd felkérték Turi Bálintot, Komárom alpolgármesterét, tartsa meg megnyitó beszédét. Elmondta, minden fiatal lány álma, hogy részt vehessen a bálon, így Ő is magával hozta lányát, de a sportszerűség kedvéért nem árulta el a fiatal hölgy sorszámát. Vele együtt három édesapa állt a színpadon, akik első bálozó lányaikat kísérték el az Anna- bálra, hiszen a bál fővédnökének Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek, és Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármesterének lányai is részt vesznek az idei rendezvényen. Seszták Miklós köszöntőjében elmondta, úgy érzi, Magyarország szíve, főként nyaranta Balatonfüreden dobog. Utána nézett az Anna név jelentésének, mely a báj, kecsesség és kellem, és úgy látja, ez a bál kifejezetten ezekről a remek emberi értékekről szól.

21:44 Szentgyörgyi Horváth Fülöp János rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Krisztina tiszteletére, aki a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő honvéd altábornaggyal. Az altábornagy emlékére Balatonfüred Városa 2003-ban emlékdíjat alapított. Minden évben az Anna-bál szépe választással egy időben a város fejlesztésében és népszerűsítésében kiemelkedő tevékenységet végző közéleti személyiség kapja a Herendi Porcelánmanufaktúra által felajánlott Kiss Ernő porcelánszobrot, melyet idén Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója kapott.

21:59 A bálozókat megközelítően 80, többségében nyolcfős asztal várta, amelyeken kék Apponyi-mintás porcelán étkészletekkel terítettek. Az idei Anna-bálon hozzávetőleg 75 millió forint értékben, közel 3500 darab porcelánt biztosítottak az étkezéshez. A 190. Anna-bál menüjén is, a tradíciókhoz hűen négy fogás szerepel. A hideg előétel kékre sült vöröstonhal-steak, feketekenyér chips-szel, gyümölcspárlatos salátával és chilis mangóchutney-val, valamint tokaji aszúban marinált illatos kacsamáj rebarbara krémmel, mandulás tésztával és orchideával díszített mézes vilmoskörtével. Az előételt szarvasgombás royallal és házi metélttel készült vadkacsaleves követte, majd főételként zöldspárgás gyöngytyúkmellet, grillezett zöldségekkel, konfitált malaccsászárt karamellizált mogyoróhagymás gánicával, valamint kenyérkéregben tálalt mangalicaszűzet, sült paprikás kecskesajt pralinéval szolgáltak fel. A desszert is igazán különleges volt, diós-narancsos trüffelgolyót, mákos körtepudingot, valamint epres piskótaágyon rosé boros fehér csokoládémousse-t tálaltak fel.

22:40 Bár az a szokás, hogy az első bálozó hölgyek fehér ruhát viselnek, de ez idén sem kötelező. A 2015-ös évben az estélyi- és a menyasszonyi ruhák is új megvilágításba kerültek, a romantikus szabásvonalak, drámai kiegészítők és új irányvonalak versengenek egymással. A vállat szabadon hagyó megoldás időtlen klasszikus, amely egyszerre teszi kifinomulttá, bájossá és rendkívül nőiessé a bálozók megjelenését. A színek terén is változott a ternd, a meleg, púderes árnyalatok mellett egészen új színek is megjelentek a palettán, például a sápadt kékek, szürkék, akár mentazöldek hűvös csillogása elképesztően izgalmassá teszi a hölgyek megjelenését.

23:30 A 2015-ös haj divat sokszínű, így szerencsére mindenki megtalálja a személyiségéhez legjobban illőt, sőt egy kis kreativitással igazán egyedi frizura varázsolható. Persze a régi elemek is visszaköszönnek, de sokszor más formában, a már beszivárgó új ötletek közül pedig sok idén erősödik meg igazán. A bálozók frizurái között a természetes hullámok idén az abszolút kedvencek közé tartoznak, különösen a hosszabb hajú lányoknál. A kilencvenes évek nagy slágere is visszatért a báli frizurák divatjába, így a Kleopátra-frizurák frufruval és anélkül is láthatóak az Anna- bálon. Míg a kiengedett hajnál a minél dúsabb hatás elérése a cél, a kontyoknál és különböző összefogott, feltűzött frizuráknál inkább a szoros, pedáns stílus a jellemző idén.

23:50 Az Anna-bál idei vendégei kiválasztották a tizenöt legszebb lányt, akik között nem csak balatonfüredi lányok szerepeltek, többen érkeztek a Balatonfüred testvérvárosából, Komáromból , de volt köztük még budapesti,szlovákiai sőt bostoni is. Többségük még igen fiatal, tanulmányaikat végzik, de mindegyikük különleges, volt köztük idén eljegyzett menyasszony, könyvvizsgáló, illetve az egyik ifjú hölgy pilótának tanul.

00:30 A zsűri szavazatai alapján idén az Anna- bál szépe Boór Bettina lett. A 18 éves ifjú hölgy Balatonfüreden végzi tanulmányait, jövőre fog érettségizni. Az idei év már csak boldogan telhet számomra, hiszen minden Balatonfüredi lány nagy álma részt venni az Anna-bálon, de arról álmodni sem mertem, hogy engem választanak a bál szépének! - mondta boldog mosollyal a győztes. A második udvarhölgy a komáromi Szép Csenge lett, míg az első udvarhölgyi címet a balatonfüredi Barna Dorina kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!