Hírek

2016.11.05. 07:00

Szivárgott az ammónia Pétfürdőn! (Frissítve)

Pétfürdő - Információink szerint kis mértékű ammóniaömlés történt szombaton hajnalban, az egyik pétfürdői vegyipari üzemnél.

Kovács Erika

Értesülésünket Helt Ákos katasztrófavédelmi szóvivő megerősítette.

Helt Ákos elmondta: egy ammónia tartály egyik kilépő vezetéke sérült meg kismértékben, innen szivárgott az ammónia. A helyszínen létesítményi tűzoltók, a pétfürdői tűzoltók és a dolgozók kezdték meg a beavatkozást. A helyszínre később veszprémi és balatonfűzfői tűzoltók is érkeztek, és együttes erővel rövid idő alatt porlasztott vízsugárral hígították a szivárgó gázt. Kismértékben jutott ki a szabadba veszélyes anyag a gyors beavatkozásnak köszönhetően.

Az üzem területéről maga az ammónia nem jutott ki, ezért lakosság védelmi intézkedésre nem volt szükség és senki nem sérült meg.

Horváth Éva, Pétfürdő polgármestere kérdésükre elmondta, fél ötkor kapta a riasztást. Ilyen esetben indul a náluk erre felállított és készültségben álló stáb, mások mellett a polgárőrség, a jegyző, a helyi védelmi bizottság, az érintett polgármesterek, katasztrófavédelem, rendőrség. Szennyezés szerencsére nem történt, így a települési riasztó rendszer sem indult be, ami több helyen ki van építve náluk, mely érzékeli az esetleges problémákat, és jelzi a lakossági teendőket is.

- Éppen a múlt héten szimulációs gyakorlatot tartottunk hasonló esetre, közölte a polgármester. Kiemelte, a településen minden esetben biztonságban van a lakosság.

Más forrásból megtudtuk, a Nitrogénműveknél történt az eset.

A céget központi telefonszámon értük el, ahol közölték, legkorábban hétfőn kaphatunk tájékoztatást.

Frissítve:

Részletes katasztrófavédelmi információnk szerint elszakadt egy ammóniaszállító tömlő a pétfürdői üzemben, majd szivárogni kezdett az ammónia. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek a pétfürdői, balatonfűzfői, veszprémi és székesfehérvári tűzoltók, összesen 16 egység, több mint ötven tűzoltója ment a helyszínre. Az üzemben dolgozók kezdték el az ilyenkor előírtak szerint a kárelhárítást. A tűzoltók száz méteres biztonsági zónát jelöltek ki, az üzembe mindenki csak légzésvédelemmel mehetett be.

A Veszprém Megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította a munkálatokat. Hajnali fél hatra már nem volt jelentős a szivárgás, egy négy köbméteres tartály tartalmának egy része, körülbelül egy köbméter ammónia kerülhetett ki a rendszerből a megsérült szállítótömlő résén át. Ezek után az üzemben lényegesen kevesebb tűzoltóra volt szükség, így a pétfürdői, a balatonfűzfői és a veszprémi hivatásos tűzoltók maradtak ott, a katasztrófavédelmi mobil labor pedig méréseket végzett a környéken. Már az első mérések is megerősítették, hogy lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Szombaton reggel, nem sokkal fél tíz előtt befejezték a munkát a tűzoltók a pétfürdői üzemben.

Horváth Róbert

- Mitől félnénk itt? Biztonságban és jól érezzük itt magunkat, ez egy jól működő, biztonságos cég, mondta el Pétfürdőn Horváth Róbert, aki a vegyipari gyár közelében lakik. Ő és mások, akik nevük mellőzését kérték, arról beszéltek, hogy nagy szirénázást hallottak szombaton hajnalban, aztán meglátták a tűzoltóautókat is. Remélték, ezúttal sem történt semmi különösebb, és szerencsére így is volt.

Gali Józsefné megjegyezte, semmit nem éreztek a szagból, majd hozzátette, ő is biztonságban és jól érzi magát a gyár közelében, ahol lakik.

Mások, akiket megkérdeztem, utaltak arra is, évtizedek óta itt élnek, itt vannak házaik, otthonaik, és eszük ágában sincs elköltözni innen a gyár miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!