Hírek

2016.08.15. 20:50

Amikor jön az égi háború

Pápa - A hirtelen jött esőzés, illetve a gyakran lezúduló nagy mennyiségű csapadék nyáron sajátos meteorológiai jelenség. Ez a közlekedők részéről is nagyobb odafigyelést igényel.

Polgár Bettina

Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője lapunknak nyilatkozva rámutatott, a nyári melegben gyakran türelmetlenebbek az emberek, a forróság miatt nagyobb a reakcióidő, az úttest hőmérséklete pedig a legmelegebb hónapokban elérheti akár az 50 Celsius-fokot is.

- A váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés több veszélyt is magában hordoz: a látótávolság hirtelen lecsökkenhet a sűrűn hulló csapadék miatt, illetve az autósoknak számolniuk kell az úgynevezett vízen futás jelenségével is. Ezt a gépjármű-vezetői tanfolyamokon is oktatják: amikor a gumiabroncs és az útfelület közé vízréteg kerül, a gépkocsi elveszti a tapadását, és gyakorlatilag megszűnik a közvetlen kapcsolat az úttest és az autógumi között, így kormányozhatatlanná válik a jármű - figyelmeztetett Varga Balázs. Mint mondta, normál esetben a gumiabroncs mintázata oldalra, illetve hátra vezeti el az úttesten lévő vizet, de ez a jelenség megszűnik nagy sebességnél és akkor, ha a gumiabroncsnak nem megfelelő a mintázata, hiszen így víz juthat az abroncs és az úttest közé.

 

A hirtelen jött esőzés és a gyakran lezúduló nagy mennyiségű csapadék nyáron sajátos meteorológiai jelenség (fent), amely a közlekedők részéről nagyobb odafigyelést igényel.  Fotó: Balogh Ákos

A kapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője kiemelte, a rendőrség azt tanácsolja: a hirtelen esőzések alkalmával, illetve amikor nagyobb mennyiségű csapadék hullik le, a járművezetők mindenképpen csökkentsék a sebességet. Nagyon rossz látási viszonyok esetén - ha lehetőség van rá - célszerű félreállni, és megvárni, amíg csendesedik az eső. Emellett javasolt kerülni a legmelegebb órákban történő utazást, és fokozottan figyelni kell a sebességhatárok betartására.

- A vízen futás elkerülése érdekében nyáron is ellen-őrizni kell a gumiabroncsokat, különös tekintettel a mintázat állapotára és a guminyomásra. Az elhasználódott ablaktörlőket cseréljük le, hiszen esőzésnél ezeknek különösen nagy jelentősége van. Mindig meg kell győződni arról, hogy megfelelően működnek-e a fényjelző és a fékberendezések. A balesetek elkerülése érdekében nagy szerepe van a láthatóságnak, annak, hogy bennünket is jól lássanak. Esős időben tanácsos óvatosabban, lassabban vezetni, és időben kell irányt jelezni. Ilyenkor mellőzzük
a hirtelen kormánymozdulatokat, manővereket, hiszen megnő a féktávolság. Ha a mögöttünk lévő autó későn veszi észre a szándékolt haladási irányunkat, abból könnyen baleset lehet. A csapadékos időjárás estén tartsunk nagyobb követési távolságot, ne fékezzünk hirtelen, illetve, ha lehetőség van rá, kerüljük azokat a szakaszokat, ahol vízátfolyások alakultak ki - javasolta a rendőr alezredes.

 

Varga Balázs rendőr alezredes rámutatott, az özönvízszerű esőzés több veszélyt is magában hordoz, például a látótávolság hirtelen csökkenhet. Fotó: Vallner Bettina

Varga Balázs emellett a motorosok megfelelő védelmére is kitért. - Nemcsak nyáron, hanem az év bármely szakában nagy szerepe van a motorosruhának, mely a test védelmét szolgálja. Ezek jellemzően bőrből készülnek, sőt, a legjobb minőségűek kengurubőrből. A motorosruhákat elsősorban nem a szellőzőképességük miatt szeretik, inkább azért, mert ellenállnak a kopásnak, a súrlódásnak. Nyáron ezek melegek, mégis az a tanácsunk: a motorosok ne úgy csökkentsék hőmérsékletüket, hogy levetik
a motoros ruházatot. Inkább álljanak félre, igyanak meg egy frissítőt, és amikor újra motorra szállnak, vegyék vissza a ruházatot, mert ez a védelmüket szolgálja - hangsúlyozta a Pápai Rendőrkapitányság munkatársa.

Varga Balázs a Naplónak nyilatkozva egy konkrét példával is alátámasztotta az előbbiekben elmondottakat: a közelmúltban Pápa belvárosában történt egy olyan baleset, amely során az egyik autós be akart kanyarodni, az utána lévő személygépkocsi sofőrje azonban az esőzés miatt csúszóssá vált úton nem tudott időben megállni, így belehajtott az előtte haladóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!