Hírek

2017.04.14. 19:45

Amerikai katonák lőnek a Bakonyban

Várpalota - Egyszázadnyi amerikai katona gyakorlatozik a Bakonyban a Buffalo Ride 2017 elnevezésű kiképzési eseményen a Magyar Honvédség közreműködésével.

Balogh Ákos

Az Apache század mintegy 110 katonával, Bradley páncélozott harcjárművekkel és önjáró aknavetőkkel érkezett a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központjának várpalotai lőterére, az amerikai 10. páncélos felderítőezred 4. zászlóaljától, hogy éleslövészeti és harcászati feladatokat hajtson végre. Az amerikai katonai jelenlét idén folyamatos lesz hazánkban, mint azt megtudtuk Farkas Gábor alezredestől, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 2. lövészzászlóaljának parancsnokától. Február közepétől augusztusig változó létszámban nálunk gyakorlatoznak majd szövetségeseink.

A páncélozott harcjármű gépágyújának zaja sokszor megtöri az éjszakai csendet a  lőtér közelében Fotó: Balogh Ákos

A most jelen lévő mintegy 110 katona kihasználja a bakonyi lőtér lehetőségeit, így egészen éjszakába nyúlóan hallható a gépágyúk lövésének zaja a környező településeken, s bár a Buffalo Ride-17 főként az amerikai katonákról szól - a magyar fél csak biztosító szerepet tölt be mintegy 45 katonával, akik a lőtér használatát segítik -, az Apache század szárazföldi műveleteibe végül magyar előretolt repülésirányítók is bekapcsolódtak. Feladatuk volt a szintén ezen a héten, levegő-föld éleslövészeten itt járt magyar Gripen vadászrepülőgépek célra vezetése az amerikai gyakorlat mozzanataival összehangoltan. Az így közös kiképzéssé váló esemény végül mindkét fél számára hasznos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!