Hírek

2017.03.19. 11:50

Közéleti tevékenységéért kitüntették Ambrus Tibort, Csopak polgármesterét

Csopak - Március 15-e alkalmából Áder János köztársasági elnök több évtizedes közéleti tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntető címet adományozta Ambrus Tibor csopaki polgármesternek.

Szendi Péter

Az érdemkeresztet Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át, a tárca Márvány termében megrendezett ünnepségen. Csopak község polgármestere egyedüli civilként részesült az elismerésben.

- Mikor tudta meg, hogy ezt a kitüntetést megkapja? Hogyan fogadta mindezt?

- Váratlanul történt minden. Március 8-án kaptam egy levelet, hogy felterjesztettek kitüntetésre. Jó érzés volt, hogy gondoltak rám, érdemesnek találtak az elismerésre.

- Március 14-én kapta meg a kitüntetést, a térségben egyedüli civil emberként. Hogyan emlékszik vissza arra a napra?

- Nagyon sok, méltán elismert ember ült mellettem a Belügyminisztériumban. Tűz-oltók, rendőrök, katasztrófavédelmisek. A Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntető címet viszont egyedül én kaptam, amire nagyon büszke vagyok. Ha polgármesterként sikeres a munkám, az sok embernek köszönhető. Hálával tartozom az elmúlt négy ciklus minden képviselőjének, a hivatal munkatársainak, mert nélkülük ez nem alakulhatott volna így. Nagyon sok barát is segített az elmúlt időszakban. Ahhoz, hogy valaki a közéletben tudjon maradandót alkotni, nagyon sok segítség kell, és én ezt megkaptam. Ez a díj mindenkinek szól, akik segítették a munkámat, amit nem értem, hanem Csopakért tettek.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője adja át Ambrus Tibornak az elismerést Fotó: Szendi Péter

- Mennyire nehéz vagy könnyű polgármesternek lenni egy olyan Balaton-parti településen, melyet méltán elismernek mások?

- Ez egy nehéz kérdés. Éppen most töltöm negyedik ciklusomat, de előtte 1994-től a képviselő-testület tagjaként már ráláttam az önkormányzati munkára. A szociális és kulturális bizottság elnökeként munkám mellett, megpróbáltam menedzselni a Csopak Táncegyüttest, kialakítottuk a máig jól működő szociális hálót. Szeretem a munkámat, büszke vagyok arra, hogy Csopak polgármestere lehetek. A falu első emberének elsősorban a többségi véleményeket kell képviselnie. Nyilván voltak és lesznek is olyan döntések, amelyeket nem szívesen hoz meg az ember. De ha be tudjuk bizonyítani, hogy mindezek a közcélt szolgálják, akkor nyugodtan hajthatjuk álomra a fejünket esténként. Munkánk nagy része nem látványos, mint akár egy útépítés, nem átadásokból áll, hanem a lakosság számára természetesnek tűnő dolgokból. Csopak a közbiztonságra, a köztisztaságra, a közterületek szépítésére az átlagosnál mindig is többet költött. Pedig ezek nem látványos feladatok, de úgy érzem, erre mindenképpen szükség van. Jó színvonalon kell működtetni az intézményeinket. Fontos a helyi civil szervezetek támogatása, segítése is, mert nélkülük nehezebb előbbre jutni. A cél egy élhető, szerethető település kialakítása, fenntartása, ahol mindenki, gyerek, felnőtt, helyi lakos, nyaralótulajdonos, de aki csak akár egy napra jön hozzánk, jól érezze magát. A polgármesterség megtiszteltetés. Nekem nem az a feladatom elsősorban, hogy bent üljek az irodámban. Ki kell menni a faluba, beszélgetni az emberekkel, akikkel nagyon fontos együtt élni. Így látom, hallom meg én is az esetlegesen felmerülő problémákat. A településen a polgármesternek nemcsak élni kell, hanem képviselni is. Ez nagy felelősség.

- Az elmúlt évtizedek közéleti munkájában mit tart sikernek, mérföldköveknek?

- Szerencsére nagyon sok van! Ami talán a legfontosabb, az országosan egyedülálló, helyi rendelettel védett szőlőterületek, a gondozatlan területek felszámolására tett lépések, a Csopaki Kódex megalkotása, mely szigorú szabályrendszert fektet le a borunk minőségének megőrzésére, az országosnál szigorúbb rendezési tervünk, mely szintén a tájvédelmet helyezi előtérbe. Talán nekem is köszönhető a Református Iskola megalapítása, mely azóta is kiválóan működik. Az elismerések közül kiemelkedik a Magyarországi Falumegújítási díj kiérdemlése, a Virágos Magyarországért verseny első helyezése, majd az európai megmérettetésen elért ezüstérem, a csopaki strand elismert színvonala, a legkedveltebb üdülőhelyi cím többszöri elnyerése. Nem utolsósorban a Városok Falvak Szövetségében végzett munkám és eredményei, Csopak jó hírének fenntartása az országban és határainkon túl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!