Hírek

2017.08.07. 19:50

Balesetek a strandokon - Többen nyaralnak idén, de óvatosabbak

ALSÓÖRS/BADACSONYTOMAJ - Vágott és szúrt sebek, illetve darázs- és méhcsípések fordulnak elő leggyakrabban az alsóörsi strandon, ahol a 11 órás szolgálat során 15-20 esetben kérnek segítséget a nyaralók. Tomajban a vízi mentők munkájának nagy része a parthoz kötődik

Tóth B. Zsuzsa

Bár idén több a strandoló Alsóörsön, mégis kevesebb ellátásra volt eddig szükség, az emberek jobban odafigyelnek magukra. Az elsősegélynyújtó hely akut ellátásra, főleg sebek kezelésére szolgál.

Betadin és kötszer a fő "fegyver" az alsóörsi elsősegélynyújtó helyen. Gyógyszert viszont nem adhatnak, de ezzel sokan nincsenek tisztában a strandolók közül. Szerencsére a településen van gyógyszertár, ahol beszerezhetőek a szükséges tabletták.

Pénztárnyitástól zárásig segítenek a sérülések ellátásában az elsősegélynyújtó helyen. Az esetek egyharmadát a strand közepére kitelepült önkéntesek látják el. A hangsúly az elsősegélynyújtáson van, ide értve a fertőtlenítést és a sebkötözést. Súlyosabb esetekben a veszprémi kórház baleseti sebészetére küldik a sérültet, de szerencsére erre ritkán van csak szükség.

Nagy Kinga és Dóka Alexandra, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt önkéntes elsősegélynyújtói az alsóörsi strandon
Fotó: Molnár Sándor

Ezek is általában mélyebb, vágásos esetek, amelyek varrást igényelnek. Gondot okoz még a nagy melegben, hogy néhányan keveset isznak a strandolók közül, és emiatt leesik a vérnyomásuk. Ilyenkor folyadékpótlással, pihenéssel rendezhető a probléma, amely ritkán fordul elő. Súlyosabb eset két éve történt utoljára, amikor egy idősebb férfit fulladásos panaszokkal szállítottak Veszprémbe, az intenzív osztályra. Tavaly előfordult néhány eszméletvesztés a meleg miatt, de idén még ilyen sem volt - tájékoztat André Lászlóné, aki nővérként segít a bajba jutott vendégeken.

Nagy Kinga és Dóka Alexandra a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt önkéntes elsősegélynyújtói a strandon dél- előtt 10-től este 18 óráig. A két lány eseménydús napokat tudhat maga mögött. Elmesélik, hogy horzsolások, vágások, apróbb csúszda balesetek és méhcsípések után kértek segítséget tőlük a strandolók. Hamar megtalálják őket a "sebesültek" a strand közepén felállított napernyőjük alatt. Sok fogy náluk a mull-lapokból és a fertőtlenítőszerekből.

Miklós László szolgálatvezető és Lakat László strandgondnok a badacsonytomaji strand elektromos mentőhajóján
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Szerintük idén nőtt a korábbi évekhez képest a kagyló által okozott, vágott sérülések száma. A kagyló elég mély vágást képes okozni, és legtöbbször gyerekek a szenvedő alanyok. Alexandra elárulja, hogy néha meglepi a kicsiket mintás sebtapasszal, aminek nagyon megörülnek. Van, aki a sírást is abbahagyja az apró figyelmesség hatására. A szolgálatot támogató nagyvállalatnak köszönhetően pedig apró ajándéktárgyakat is adhatnak a kis sérülteknek, mint például a felfújható karúszó vagy a vízálló telefontok.

Miklós László, a Badacsonyi Vízimentő Szolgálat szolgálatvezetője szerint nyaraláskor az ember boldog, hogy végre pihenhet, ettől pedig felelőtlenebb lehet, mint máskor.

- A kijelölt fürdőhelyeken biztonságos a fürdés, de előfordul, hogy valaki óvatlan. Mi, vízi mentők csak taná-csot adhatunk, utasítást nem. De figyelünk rá, ha valaki túl messze beúszik a parttól, és úgy látjuk távcsővel, hogy nem jó az erőnléte, akkor segítsünk. Sokan nem mérik fel azt, ha beúsznak, akkor ugyanannyit ki is kell úszniuk. Közben elfáradhat az ember. Veszélyt jelenthet a hirtelen feltámadó szél, az áramlatok. Vihar előtt is figyelmeztetnünk kell a fürdőzőket.

Kevésszer kell mentenünk, de előfordul. A vízibicikli sok veszélyforrást jelent. Sokan nem is gondolják, de arról fejest ugorva sekélynek számít a másfél méteres víz is. A múltkor egy vízibiciklis pár fürdött, de nem tudtak visszamászni a vízibiciklire, a segítségünkkel tudtak csak kijönni. A viharjelzést sem veszik figyelembe a strandolók, és előfordul, hogy egy labda után úsznak be, fel sem mérve, hogy veszélybe kerülhetnek emiatt. Egy kajakos családért mentünk be a múltkor szeles időben, mentőhajóval.

Két-három méteres hullámok voltak, kivittük őket a legközelebbi strandra. Előfordult, hogy egy szörfösnek hirtelen elfogyott az ereje, s nem tudott egyedül kijönni - sorolja Miklós László. Hozzáteszi, hogy a vízi mentők munkájának zöme a parthoz kötődik. Gyakoriak a kisebb balesetek, valaki megüti magát, lehorzsolja a térdét, orrvérzésnél kell segíteni, elvágja valakinek a lábát egy kagyló.

- Tegnap megdobtak kővel egy kisfiút, de ez ritka dolog. Amellett minden olyan rosszullét, ami otthon előfordul, az itt is megesik. De míg otthon leülünk, ha rosszul érezzük magunkat, itt még ki is kell jönni a vízből. Jó lenne, ha mindenki észben tartaná, hogy veszélyes ittasan, teli gyomorral, felhevült testtel vízbe menni - mondja Miklós Zoltán, aki a badacsonytomaji strandokon és a város területén több munkatársával együtt segít a nyaralóknak és a fürdőzőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!