Hírek

2016.10.23. 14:13

Áldozatuk nem volt hiábavaló

Zirc – Az 1956-os forradalom és szabadságharc mindenkinek a közös ügye volt, emlékéhez méltóan kell ünnepelnünk – mondta Ottó Péter polgármester a Veszprém Megyei Önkormányzat és Zirc Városi Önkormányzat közös ünnepi megemlékezésén a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában.

Kutasi Zsófia

A polgármester ünnepi beszédében kifejtette, a zirci hősök emlékműve kapcsolódik a zirci 56-os eseményekhez; a helyi tüntetésen a bányászokhoz csatlakozott a tömeg, az egybegyűltek a forradalmi nagygyűlést a szobor közelében tartották. Az emlékmű később átkerült mai helyére, a kistemplom mellé.

- 1956 a nemzet forradalma és szabadságharca volt, melynek jelentőségét többek között az egyéni történeteken keresztül tudjuk megérteni – mondta Ottó Péter.Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, az 1956-os forradalom és szabadságharc az 1989-91-es változások előfutára volt. ’56 öröksége nélkül Európa sem lenne az a közösség, melyben Magyarországnak helye van. A szovjet hatalommal való szembefordulást kitüntető figyelem, szimpátia kísérte.

Budapest egyenlő volt a hősiességgel, hűséggel, önfeláldozással, nemzeti becsülettel. A forradalom bukása után magyarok ezrei kerültek börtönbe, bitófa alá. A szabadságharcosok nem születtek hősnek, hanem reménytelenül szabadnak. Áldozatuk nem volt hiábavaló. ’56 bizonyítja, hogy akiben él a becsület, az lehet szabad. A hősökre joggal lehet ma mindenki büszke. Ez a büszkeség nem lehet öncélú, öntudatban, civil kurázsiban, erkölcsi tartásban kell megnyilvánulnia.

Az ünnepségen György Ferenc festőművész két festményt adományozott a városnak, melyeket Ottó Péter vett át. A megemlékezésen a Pannon Várszínház művészei Tizenkettő és című színpadi kollázzsal léptek fel. A műsor címe a forradalom tizenkét napjára utal. A produkció irodalmi anyaga korabeli dokumentumokra, naplójegyzetekre, többek között Illyés Gyula, Déry Tibor írásaira épül. A képi világ Stefanovits Péter érdemes művész, Munkácsy-díjas képzőművész, az MMA Képzőművészeti Tagozat vezetője által szerkesztett, 13 képzőművész által alkotott, az MMA 1956-2016 című kiállításának anyagából állt össze. Az előadás zenei anyaga a KEX együttes Remake számaiból áll.

A produkció, melyet Krámer György és Vári Bertalan koreografált, Vándorfi László rendezett, célja, hogy a fiatalok számára is átélhetően szólaltassa meg 1956 forradalmát, tegye azt nemzedéki élménnyé.

 


Fotó: Pesthy Márton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!