Hírek

2017.02.03. 19:53

Alaposan kiszúrt velük a sors – Nem kérnek sokat, csak egy tisztes életet

Vanyola – Fűthetetlenné vált ház, egészségügyi problémák, kilátástalan jövő: sosem voltak magasan, de most különösen mélyre jutott egy vanyolai család, akiknek a normális élet iránti minden erőfeszítését keresztülhúzta a sors. Olvasóink közreműködésével a Napló most megpróbál segítséget nyújtani számukra a talpra álláshoz.

Polgár Tibor

Pap Gyula és Bognár Annamária az átlagos fiatalokhoz képest jókora hátránnyal indult az életben, mindketten állami gondozottak voltak, nem támaszkodhattak biztos családi háttérre. Több mint 15 éve alkotnak egy párt, kapcsolatukból két gyermek született, Fanni hétéves, Zsombor nemrég töltötte be az első életévét. Albérletben éltek Pápán, majd közel két és fél évvel ezelőtt úgy döntöttek, megvalósítják az álmukat, kiköltöznek a panelból.

Hitelből vettek egy olcsó házat egy közeli faluban, így kerültek Vanyolára. Mindkettőjüknek van szakmája, rendes munkájuk is volt, azonban a házukkal kapcsolatban felmerülő költségek, kiadások miatt kezdtek eladósodni, ezért a családfő egy jól fizető munka érdekében külföld felé vette az irányt 2016 őszén. Ekkor kezdődött a tisztes életre vágyó fiatalok letaglózó kálváriája.

Bognár Annamária, Pap Gyula és fiuk, Zsombor Fotó: Polgár Tibor

– Tömören fogalmazva: számomra nem jött össze a sokak által emlegetett nyugati álom – kezdett bele történetük elmesélésbe Pap Gyula. – Ki akartunk keveredni az adósságból, ezért 2016. október 8-án kimentem dolgozni a németországi Wittlich-be, egy vágóhídra. Megjegyzem, az iskola befejezése óta folyamatosan dolgoztam, egy percet sem töltöttem munka nélkül, sosem ijedtem meg a kőkemény fizikai melótól sem, de ami odakint fogadott, az minden képzeletet felülmúlt. Ilyen embertelen munkát elképzelni sem tudtam. A legnehezebb részlegre kerültem, napi szinten száz tonna húst kellett mozgatnom, megemelnem. Előfordult, hogy 14-15 órát dolgoztam a 24-ből. Bevallom, este sokszor sírva feküdtem le a fájdalomtól. Az ott töltött időm alatt rengeteg munkás megfordult a vágóhídon, volt, aki egy nap után felmondott. Visszagondolva egyértelmű, hogy nekem is így kellett volna tennem. December elejére fizikailag és mentálisan teljesen kikészültem, 25 kilót fogytam. A kollégáim az mondták, inkább menjek haza, mert ebbe bele fogok halni – emlékezett vissza.

Gyula december 12-én háromféle betegséggel jötte haza az 1200 kilométerre lévő német településről. Mellhártya-gyulladása és bőrgyógyászati problémája volt, emellett pedig a jobb könyöke tájékán súlyos idegsérülést szenvedett. Hazatérése óta orvostól orvoshoz jár. – A jobb karomat 13 évvel ezelőtt megműtötték. Most valószínűleg a nagy terheléstől rettenetesen rossz állapotba került a jobb alkarom, ha nem műtenek meg, a könyökömtől lefelé lebénul a végtagom. Már most is alig érzem a kezemet – jegyezte meg elkeseredetten a vanyolai fiatalember. A kenyérkereső családfő súlyos egészségügyi problémája után a sors újabb csapást mért a családra: január végén kigyulladt a házuk kéménye, az ingatlan így fűthetetlenné vált.

Fotó: Polgár Tibor

– Huszonöt évre szóló hitelből, 3,5 millió forintért vettük meg Vanyolán a házat, ami nagyon rossz állapotban volt, sokat kellett rákölteni. Amit tudtunk, megcsináltunk, de a kémény kigyulladására és kiégésére nem számítottunk, nem is számíthattunk. Ez teljesen padlóra küldött minket. A ház fűthetetlenné vált, a katasztrófavédelem meg is büntethetne, ha újra begyújtanánk ott. Újra kellene építeni a kéményt, aminek a költségei még az egymillió forintot is meghaladhatják. Nincs ennyi pénzünk, még az összeg tizede sem áll rendelkezésünkre. Van lakásbiztosításunk, de a kémény kiégéséért nem fizet a biztosító. A vanyolai önkormányzatnak köszönhetően beköltözhettünk a régi óvoda épületébe, ám ennek rengeteg pénzbe kerül a fűtése.

Talán még egy hétig tart ki a tűzifa, fogalmam sincs, mihez kezdünk utána. Rám minden bizonnyal több műtét is vár, nem tudom, mikor tudok majd újra dolgozni. A párom hétfőn munkába áll, én maradok itthon az egyéves Zsomborral. Fanni a pápai katolikus iskolába jár, szegényt nagyon megviselték a történtek, gyermekpszichológus foglalkozik vele. Szerencsére a németországi munkámat korrekt módon kifizették, így nincs elmaradásunk a számlákkal, de abba már nem merek belegondolni, mihez kezdünk a következő hónapban.

Fotó: Polgár Tibor

Persze még innen is van lejjebb, hiszen elvehetik tőlünk a gyerekeinket. Ezt nem élném túl, ők a mindeneim! Egész felnőtt életemben dolgoztam, soha nem kértem segélyt, segítséget senkitől, de a mostani kilátástalanságban nem találom a kiutat – fogalmazott keserűen Pap Gyula, aki hozzátette, már csak abban bízhatnak, hogy nyernek a lottón.

A szerencsén túl talán más út is van számukra a talpra álláshoz: segítőkész emberek összefogásával újjáépülhet a kiégett kémény, illetve juthat a vanyolai családnak tűzifa, amivel felfűthetik ideiglenes otthonukat, a falu régi óvodáját. Ezért a Napló adománygyűjtést indít a rendkívül nehéz helyzetben lévő család megsegítésére, a jótékonysági akcióval a továbbiakban többször is foglalkozunk még lapunkban, hamarosan közzétesszük a felajánlások számára nyitott bankszámlaszámot.

A Napló adománygyűjtést indít a nehéz helyzetben lévő vanyolai család megsegítésére. A felajánlásokat az MKB Bank 10300002-10494260-49020025 számú letéti gyűjtőszámlaszámára lehet eljuttatni, ami a Szilágyi és Világosi Ügyvédi Iroda nevén van. A közlemény: vanyolai család. Aki más módon szeretne segíteni, kérjük, keresse szerkesztőségünket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!