Hírek

2016.08.26. 05:55

Ahol magunk vagyunk - Családias hangulat és vonatfütty

Kővágóörs-Pálköve - A községi strand egyik különlegessége, hogy a falutól jóval távolabb, az üdülőtelep szélén biztosítja a családias hangulatot és nyugati fekvése okán az estig tartó napfényt.

Tóth B. Zsuzsa

Az egy csillagos kék hullám zászlós kicsi, keskeny strand távol esik a főúttól, a vonat a kerítés mellett zakatol, a gyerekekre és az autónkra egyaránt rálátunk itt. Parkolni ingyen tudunk a placcon és az út szélén, igaz, elenyésző a forgalom. A barátságos bejáratú, virágos strandon viszont vannak jó páran egy-egy meleg nyári napon, Ábrahámhegyről is járnak ide fürödni. Még augusztus huszadika után is pihennek hazaiak, külföldiek, habár a víz olyan hideg már, hogy számukat tekintve a kacsák vezetnek egész nap. A vízimentő a biztonság kedvéért mégis beevezett unatkozni.

A pálkövei strand előnye eldugottsága és csendje, amit legfeljebb a néha elhúzó vonatok zavarnak meg Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A belépőjegy négyszázért korrekt, négy után fele ennyi este hatig, aztán ingyen bemehetünk. A helyiek nem kapnak kedvezményt, de ilyen árak mellett ez talán nem tragédia. A kis lidóban elfér a néhány gyerek, mellette korszerű, új játszóteret állítottak nekik árnyékolt homokozóval, és őket az se zavarja, hogy a fű állapota már hagy némi kívánnivalót maga után. Jól felszereltek a zuhanyzók, mosdók, van pelenkázó de mozgássérült vécé még nincs. Ugyanakkor a kerekesszékeseket a vízbe emelő szerkezet adott. Rendben vannak a büfék, olcsón bérelhetünk napozóágyat, a hatalmas nyárfák elegendő árnyékot adnak.

A falu az utóbbi két évben ráköltött vagy húsz milliót a strandra és ez meglátszik nem csak a vizes blokkokon. Térköves járda fut már jó hosszan. A strand végében egy félig szétesett stég rontja a panorámát, jobb, ha a gyereket nem engedjük arrafelé játszani. A sportolni vágyók itt kedvükre mozoghatnak. Bocsa, lengőteke, kosárlabda, röplabda szerepel a kínálatban, de csak a parton. A vízben a kreativitásunkra számíthatunk e téren. A medret az áramlás folyamatosan tisztítja, de tavaly azért kikotorták, eléggé rendben van. Egy kis hínár piszkálja csak az ember lába szárát itt-ott, de sznobok úgyse ide jönnek fürödni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!