Hírek

2017.05.25. 16:15

Ágyúval és rakétával tanultak lőni Várpalotán

Várpalota - Tüzér szakirányon tanuló honvéd altiszt- és tisztjelöltek gyakorolták ágyúval és páncéltörő rakétával az éleslövészetet az MH Bakony Harckiképző Központ csörlőházi lőterén.

Balogh Ákos

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztálya és 36. Páncéltörő Rakétaosztálya a napokban kezdte meg az Olvadó Páncél 2017, illetve a Pusztító Tűzeső 2017 elnevezésű gyakorlatait a bakonyi lőtéren, ennek keretében biztosították a hallgatók éleslövészetét.

Csütörtökön közvetlen és félközvetlen irányzású lövészetet hajtottak végre álló és mozgó célpontokra, 1000 és 2000 méteres távolságokra, D-20-as 152 milliméteres ágyútarackkal, Konkursz és Metisz típusú irányított páncéltörő rakétákkal, ezen kívül az aknavető szektorban 82 milliméteres aknavetővel lőttek raj és szakasz feladatokat.

A hatalmas robajokkal járó lövészeten az MH Altiszti Akadémia 10 fő hallgatója, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hatdumányi és Honvédtisztképző Karáról, a Műveleti Támadó Tanszék állományából 5 fő végzős, negyedéves tüzér gyakorolhatta a fegyverek használatát.

Az altiszt- és tisztjelöltek a lövészet megkezdéséig előkészítették a technikai eszközöket, beszabályozták a lövegeket és a harci gépeket, ezután pedig végrehajtották, a valaha iskolai tűzfeladatnak nevezett lövéseket. Ilyenkor nincsenek leálcázva a lövegek, nincsenek harci körülmények, hiszen a cél, hogy a hallgatók begyakorolják a különböző lövészeti feladatokat, a különböző eszközökkel, hogy majd ezután beosztásukban, harci körülmények között is megállják helyüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!