Hírek

2016.05.23. 07:36

Vádemelés: afgán állampolgárokat akartak Németországba csempészni

A Pápai Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat három férfival szemben, akik 2015 szeptemberében afgán állampolgárokat akartak Ausztrián keresztül a németországi Passauba szállítani.

A vádirat szerint a pápai, illetve az egyik Pápa környéki faluból származó vádlottak a bűncselekmény elkövetésének napján, a délelőtti óráktól kezdve ismeretlenül maradt személyekkel telefonon egyeztettek arról, hogy az illegális határátlépőket honnan és hova kell szállítaniuk, illetve ezért mennyi pénzt kapnak.

A vádlottak a bűncselekmény végrehajtása érdekében két személygépkocsival Győrbe utaztak, majd az esti órákban az egyik járműbe öt afgán állampolgárt vettek fel annak érdekében, hogy őket az államhatár átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Ausztrián át Németországba, Passauba szállítsák.

Az elkövetők járműveikkel együtt haladtak a magyar-osztrák államhatár irányába, miközben az elöl haladó járműben utasként tartózkodó egyik elkövető telefonon folyamatosan tartotta a kapcsolatot a mögötte haladó, az afgán állampolgárokat szállító társával, őt a bűncselekmény végrehajtására, az útvonal és a határátkelő megválasztására, valamint a menekülésre vonatkozó információkkal, utasításokkal látta el.

A vádlottakat végül a késő esti órákban a Soprontól mintegy 15 km-re lévő Hidegség településen rendőri ellenőrzés alá vonták. Az elöl haladó jármű vezetője társával együtt próbált elmenekülni a helyszínről, és nagy sebességgel elhajtott, de a rendőrök rövid üldözést követően őket is igazoltatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!