Hírek

2015.12.13. 13:55

Adventi harangmuzsika Zircen - A Szilágyi Harangegyüttes a ciszterci bazilikában

Zirc – Csilingelő muzsika hangja töltötte be a bazilikát advent harmadik vasárnapjának előestjén, a Szilágyi Harangegyüttes mutatta be ünnepi műsorát.

Müller Anikó Hanga

Nagy N. Lénárd ciszterci atya Szent János evangélista sorait idézte: „Mert Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte". E gondolat kapcsán Isten bőkezű, korlátlan adakozó szeretetéről szólt, párhuzamot vonva mai világunk méricskélő szeretetérzésével. – „Karácsonykor Isten egy újszülött gyermek szelídségével, ártatlanságával akar ráébreszteni minket, mit jelent az, hogy ő az egész világot szerette, hogy önmagát adta. Méricskélő, a hasznot, a befektetett energia minél hasznosabb megtérülését latolgató világunkba szinte belekiált Istennek ez a bőkezűsége. Olykor nagyon bántó is ez a hang, mert szembesít bennünket önmagunkkal" – mondta. Beszélt arról is, mit jelent a szívből jövő ajándékozás: „Talán azt, hogy önmagunkat tudjuk adni.

A Szilágyi Harangegyüttes lélekemelő élményt nyújtott a ciszterci bazilikában. Fotó: A szerző

Az időnket, a figyelmünket, a képességeinket. Lehetőleg nem méricskélve a hasznot. Mert az amúgy is mérhetetlen. Higgyük el, csak el kell kezdeni, nem várva másokra, és meglátjuk, nem reménytelen vállalkozás, akkor sem, ha a mai világ mindennek ellentmondani látszik". Végezetül Böjte Csaba szavait idézte, melyeket a fellépő művészeti együttes tagjai is vallanak: aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé. A művészeti csoport ifjú zenészei – Albertné Balogh Márta vezényletével – lélekemelő, felejthetetlen élményt adtak a résztvevőknek. Szinte hihetetlen, milyen erő van ezekben a kis bronzharangokban, és csilingelésük, művészi igényű megszólaltatásuk milyen érzéseket tud kelteni. Az ünnepvárásra hangolódást méltón szolgálta a Szilágyi Harangegyüttes a fenséges ősi ciszterci bazilika falai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!