Hírek

2016.05.22. 11:14

A zuhanás emlékére

Devecser – Egyedülálló élménybeszámolókkal, látványos haltelepítéssel, pecázással, futóversennyel és rendőrkutyás bemutatóval egybekötött családi napot rendeztek a Széki-tó partján.

Penk Tímea

Dolfinger Mátyás, a Széki-tavi horgászegyesület elnöke és Fülöp Zoltán önkormányzati képviselő, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a megjelenteket.

A Magyar Légierő MIG-23-as harcigépe csapódott a Széki-tó közelébe 1990 áprilisában. A pilóta, Cseporán Mihály szerencsésen katapultált, ügyelve arra, hogy lakott területen kívül érjen földet a repülőgép. A becsapódás emlékére szervezett családi napot a Széki-tavi horgászegyesület és Az ég katonái hagyományőrző egyesület, amelyhez a Tovafutók egyesület is csatlakozott, valamint a Pápai Rendőrkapitányság és a Devecseri Rendőrőrs látványos kutyás bemutatót tartott, a Magyar Vöröskereszt pedig kézműves foglalkozással és arcfestéssel várta a gyermekeket. A vendéglátók ebédről is gondoskodtak. A rendezvényt Horváth Andor konferálta.

Negyven mázsa pontyot engedtek a tóba, a nyilvános haltelepítésen részt vett Németh István halbiológus, a Magyar Haltermelők Országos Szövetségének az elnöke is.

A futóversenyre leginkább fiatal felnőttek neveztek, több kategóriában díjazták a teljesítményüket. Péntek Zoltán, Móricz Vilmos és Mayer Tamás koordinálta a programot.

A légierő egykori vezérkari főnöke, Kositzky Attila altábornagy érdekfeszítő előadása bepillantást nyújtott a vadászpilóták életébe és titkaiba. Cseporán Mihály a Széki-tó melletti katapultálás emlékeit idézte fel. Szintén meghívást kapott a rendezvényre Buczkó Imre dandártábornok, aki a baleset idején a pápai repülőezred parancsnoka volt, valamint Szőke Sándor, a repülőgép mechanikusa és Adorján László pilóta, aki részt vett a mentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!