Hírek

2017.06.21. 15:15

Gyermekek üdültetése úttörőnyakkendő nélkül

Több százezer gyermek tölthetett feledhetetlen napokat a zánkai úttörőtáborban a ’70-es évek elejétől. Ma már - komoly felújítások után - az Erzsébet-táboroknak adnak helyet az épületek, ahová vasárnap érkeztek meg az idei nyári szezon első diákjai.

Mizsei Bernadett

Közel 50 éve, 1969. augusztus 15-én tették le a Balatoni Úttörőváros alapkövét. Ebben az évben érkezett a helyszínre az első építőtábori turnus, két évvel később, 1971 júliusában pedig az első táborozók. Egyszerre körülbelül 3500 gyermek nyaralhatott itt.

 

 

 

 

Sokan közülük akkor látták először a Balatont, sőt, egyesek - főként az alföldi tanyavilágban élő diákok - akkor hagyták el először szülőházukat. Zánkáról számtalan élménnyel térhettek haza, maguk mögött hagyva sok-sok játékkal és nevetéssel teli napot, a vízre aranyhidat verő sugarak fényét, hatalmas csobbanásokat vagy éppen gyermekszerelmeket.

 

 

Egy igazi mini város épült Zánkán, volt ott bolt, postahivatal, múzeum, 500 férő-helyes színházterem, galéria, könyvesbolt, 40 ezer kötetes könyvtár, egészségház, tornacsarnok, szalonnasütő helyek, stadion, távbeszélőközpont. Még fodrászat is nyílt a területen, emellett saját újságot is kiadtak, és számos kulturális programot szerveztek. A gyermektábor virágzása a rendszerváltás idejéig tartott. 1990. augusztus 6-án a színházteremből eltávolították a Magyar Népköztársaság egykori címerét. November 15-én Andrásfalvy Bertalan, az akkori művelődési és közoktatási miniszter a Balatoni Gyermekközpontot december 31-i időponttal jogutód nélkül megszüntettette. Ezzel egyidejűleg 163 zánkai alkalmazottat bocsátottak el.

 

 

Ma már - természetesen komoly felújítások után - az Erzsébet-táboroknak adnak helyet az egykori épületek. Az Erzsébet Táborok Magyarország legnagyobb táboroztatási programja, melynek megvalósításáért az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felel. A kormány 26 milliárd forintos támogatásából a Zánkai és a Fonyódligeti Erzsébet-táborban minden meglévő épületet felújítanak, illetve új szálláshelyeket építenek. Fecske-Papp Judit, az alapítvány kommunikációs igazgatója a Naplónak nyilatkozva elmondta: céljuk, hogy az Erzsébet-táborokba érkező gyerekek úgy érezzék magukat, mint egy igazi gyerekfesztiválon, ahol minden róluk, az ő kényelmükről és biztonságukról szól.

 

 

- A Zánkai Erzsébet-tábor idén vadonatúj kalandparkkal bővült, a gyermekek örömére úgynevezett dottó gyermekvonatot vásároltunk, ami a szálláshelyekről a vízpartra szállítja őket, illetve onnan vissza. Számos új sporteszközt, sárkányhajókat, katamaránt, trambulinokat, játszótéri bútorokat, népi játékokat szereztünk be - tette hozzá Fecske-Papp Judit. Mint mondta, Hősök napja címmel új programokat is szerveznek, melyen a honvédség, a mentőszolgálat, a rendőrség és a tűzoltóság munkatársai tartanak bemutatókat, foglalkozásokat, valamint fogyatékkal élők mutatkoznak be programjaikkal. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre és a sportra is.

 

 

A zánkai tábor tehát újjáéledt, a gyerekek ugyanolyan boldog arccal szaladnak az udvarán, mint egykor, csak éppen a vörös nyakkendő nincs már rajtuk, és az esti tábortűznél nem csendülnek fel az általuk már nem ismert mozgalmi dalok...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!