A vörösiszap-károsultak többsége kérelmezte - Kifizeti az állam a jogerősen megítélt összegeket a Mal Zrt. helyett

2017. július 15., 08:00 szerző: Penk Tímea fotós: Penk Tímea
komment
DEVECSER - Nagy eredménynek tartom, hogy a vörösiszap-károsultak pernyertes magánszemélyeinek a nem vagyoni kártérítését a kormányrendelet kiterjesztette a vagyoni károk átvállalására is - foglalta össze Ferenczi Gábor polgármester a devecseri lakossági fórumon.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ferenczi Gábor elmondta, többen megkeresték, miután Kovács Zoltán államtitkár bejelentette: újabb hetvenmillió forintot különített el a kormány a vörösiszap-károsultaknak. Azok a magánszemélyek jogosultak a vagyoni káruk megtérítésére, akik jog-erősen pert nyertek a Mal Zrt. ellen.A mostani fórumon az államtitkár nem tudott részt venni, de a levelét felolvasta a polgármester.

Kovács Zoltán beszámolt a 2010-es tragédiát követő kormányzati intézkedésekről, köztük az azonnali kárelhárításról, a közel negyvenmilliárd forintos állami segítségnyújtásról és a kármentő alap támogatásáról, középületek, utak, új városrészek építéséről. Mintegy hetven család próbálta érvényesíteni kárté-rítési igényét a katasztrófát okozó, felszámolás alatt álló Mal Zrt.-vel szemben.

Mivel a kár megtérülése reménytelenné vált, az állam több mint 270 millió forintot biztosított a jogerős ítéletek alapján a személyi jellegű, lelki traumák elszenvedőinek. A kormányrendelet kibővítése után a vagyoni károkért is helytáll az állam a zrt. helyett, noha erre semmi nem kötelezi. A büntetőperben új eljárás indult, így hosszú ideig kártérítésre nem lehet számítani, szemben az állam kártérítési segítségével.

Világosi Gábor és Németh Ákos ügyvédek hangsúlyozták, a kormányzat valóban nem köteles a Mal Zrt.-vel szemben megítélt kártérítés megelőlegezésére, de a károsultak csak így juthatnak a pénzükhöz. Vannak azonban olyan károsultak is, akik nem tudtak kártérítési eljárást indítani, vagy a jogi képviselőjük cserbenhagyta őket.

A fórumon több hozzászóló számolt be egyéni veszteségeiről, a város egészét érintően az ingatlanok értékcsökkenéséről, valamint kifejezték elégedetlenségüket a bírósági ítéletekről.

- Földönfutóvá váltam húsz perc alatt, mert néhány ember nem tartotta be a jogszabályokat. A magánvagyonukkal kellene felelniük - hangsúlyozta a város egykori lakosa, aki nemzetközi bíróságtól vár igazságszolgáltatást. Többen beszéltek egészségkárosodásról, a szűrőállomások visszaállításáról, a szeretetszolgálatok szerepvállalásáról, a kármentő alap felhasználásáról, az ingatlanok tulajdoni helyzetének a rendezéséről, a vállalkozók kár-enyhítésének a szükségességéről, valamint a vörösiszap-munkacsoport munkájának a folytatásáról.

- Akiket nem ért közvet-len kár, azok is károsultjai a tragédiának. Több mint hatszázan költöztek el a városból. Jelenleg több mint négyezer-ötszázan élnek a településen, a lakosok száma enyhe növekedésnek indult. Körülbelül ezernyolcszáz háztartással számolhatunk, ugyanakkor százhatvan ingatlan üresen áll - ismertette Ferenczi Gábor.

Bereczky Nóra, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Devecseri Járási Hivatalának a vezetője a vagyoni kárigényekről adott tájékoztatást. Hangsúlyozta, hiánytalan kérelem benyújtása esetén a pernyertes magánszemélyek vagyoni kárigénye legfeljebb harminc napon belül teljesül. A kérelmet a járási hivatalban kell benyújtani. Az érintett családok nagy része a napokban benyújtotta igényét.

Penk Tímea

2017. július 15., 08:00 szerző: Penk Tímea fotós: Penk Tímea

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...