Hírek

2017.06.27. 17:25

A kapolcsi völgy - kicsiben

KAPOLCS - Számos izgalmas és nem mindennapi programmal várták a gyerekeket a településen, ahol egy hatnapos művésztábort követően háromnapos fesztivált szervezett Márta István, a Művészetek völgye alapítója.

Mizsei Bernadett

program táborrészében 120 iskoláskorú fiatal vett részt zenei, színházi, népzenei/néptánc, kézműves és médiakommunikációs csoportokban, illetve a Hello Wood alkotóközösség demó szekciójában. A Szent László Gimnázium médiaszakos növendékei 70 etűdöt és híradót készítettek a legnagyobb videomegosztó portálra.

A fesztivál azonban "majdnem csak" gyerekeknek szólt - ahogy a program ötletgazdája fogalmazott -, ugyanis az itt látható előadások a felnőttek számára is legalább akkora élményt nyújtottak, mint a gyerekeknek. Olyan neves előadók és együttesek léptek fel, mint a Muzsikás, Szirtes Edina Mókus zeneszerző-énekesnő, a Mérai Cifra Néptáncegyüttes vagy az Amadinda Ütőegyüttes. A hagyományok háza a Fölszállott a páva tehetségeit mutatta be a Kapolcska színpadon.

A három nap során kézműves-foglalkozásokkal, interaktív mesedélutánnal, ügyességi játékokkal várták a kicsiket. Az ígéret szerint jövőre ismét megrendezik a Kapolcskát   Fotó: Mizsei Bernadett

A legkedveltebb produkció a János Vitéz volt a Nemzeti Színház fiatal színészei és a kaposvári színi egyetemisták előadásában. A darabot - melynek eredetijét már négy éve töretlen sikerrel játsszák a Nemzetiben - péntek és szombat este is előadták. - Minden János Vitéz-előadásunk a Nemzetiben egy öröm-ünnep. Az embernek ilyenkor a szíve melegszik fel, és hite van a jövőben.

Azonban abban annyian játszanak, és olyan kelléktárral dolgozunk, hogy lehetetlenség más helyszínen előadni, így régi álmom volt, hogy készítsek belőle egy utaztatható változatot - mondta el a Naplónak Vidnyánszky Attila rendező. Ezt a változatot a színházigazgató frissdiplomás növendékeivel vitte színpadra, olyan egyedi stílusban, olyan kiemelkedő látványvilággal és humorral gazdagítva, ami kétségtelenül feledhetetlen élménnyé tette a másfél órás előadást minden néző számára, kortól függetlenül.

A premier a Kapolcska fesztiválon volt, egy olyan különleges helyszínen, a Gástyaárokban, ami a környező fákkal és dombokkal egy kész színpad, ráadásul nem ismeretlen a rendező számára. - Még beregszászi színházvezetőként tíz éven keresztül folyamatosan felléptünk itt, ezért most mély nosztalgiát érzek. Olyan gyönyörű ez a tér, hogy bármilyen mesterséges dolog, színpad bezavarna. Ez a tér zenél. Fantasztikus az atmoszférája, a ritmusa - tette hozzá Vidnyászky Attila.

A rendező szerint nagyon hálás a gyermekközönség, ha jót kap, de ha nem, ők azonnal jelt adnak elégedetlenségükről. Itt azonban ezzel egyáltalán nem volt gond, mert a kicsik ugyanolyan ámulattal ülték végül az előadást, mint szüleik. Ráadásul nagy örömükre a darab zárórészébe őket is bevonták a fiatal színészek.

A három nap során kézműves-foglalkozásokkal, interaktív mesedélutánnal, hegedűszóval kísért kirándulással, csillagos ég koncerttel, valamint a Kapolcska táborban részt vevő diákok zenei előadásaival is várták a kicsiket.

- Annak ellenére, hogy szombaton a 36 fokos hőség után jégeső esett, és megáradt a patak, tehát az árvíz szélén álltunk, minden jól sikerült, és egy darázscsípésen kívül semmi baj nem érte a gyerekeket. Döbbenetes számomra, hogy 16 kapolcsi gyerek a táborban több mint félezer kézműves alkotást készített, amiket kiállítottunk a Fazekasműhely-galériában.

A fesztiválon 1500 ember vett részt, az első alkalommal éppen ennyit vártunk, de jövő júniusban folytatjuk - tudtuk meg Márta Istvántól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!