Hírek

2017.06.11. 19:10

A vitézek diadala - Thury György és katonái előtt tisztelegtek a történelmi várjátékkal

VÁRPALOTA - Nagy csatában, de megvédték a magyar vitézek a palotai várat a Diadal napja történelmi várjátékon, mellyel minden évben Thury György és várvédő katonái előtt tisztelegnek.

Szabó Péter Dániel

Hagyományőrzők látványos felvonulásával, Thury pallosának ünnepélyes átadásával, a vitézek korát megidéző fotókiállítással s izgalmas programokkal vette kezdetét pénteken a Thury-várnál a történelmi várjáték, amelyet immár negyedik alkalommal rendeztek meg a településen.

Az ünnepélyes megnyitón Töll László ezredes, hadtörténész, egyben a hétvége narrátora elmondta, a török hódoltság végére az elvándorlás, a halálozások és a járványok miatt mintegy másfél millió magyar élt csupán a Kárpát- medencében.

- Ennyien maradtunk, és most 10 millióan vagyunk. Ez sem sok, de itt vagyunk. Ezek után mondja valaki azt, hogy a magyar történelem nem sikertörténet.

Az egész belvárosban körbevonultak a Diadal napján részt vevő hagyományőrzők
Fotó: Szabó Péter Dániel

- Megvédtük magunkat, s ezt a végvári rendszernek köszönhetjük. Azoknak a vitézeknek, akik, ha kellett, meghaltak a hazáért - hangsúlyozta Töll László ezredes, hadtörténész az ország minden részéből s a határon túlról is érkezett középkori hagyományőrzők előtt, majd átad- ta Thury György pallosának korhű másolatát a hős kapitányt megszemélyesítő Oláh Tibornak.

Szombaton délelőtt az egész várost bejáró s egyben csatába hívó felvonulással indult a nap Várpalotán, az út mellett sokan követték a hagyományőrzők útját. Délután a Szegedi Miniszínház, valamint a Langaléta Garabonciások jóvoltából előbb a gyermekeknek szóló programok következtek, majd solymász-, illetve lovas bemutatónak és agárfuttatásnak tapsolhatott a szépszámú közönség a vár előtt. Külön érdekesség volt Mónus József sokszoros világbajnok távlövő íjász bemutatója, a kiváló sportember ugyanis a hátsó várfokról lőtt célba több száz méteres távolságra.


A hétvége csúcspontja a szombat esti várostrom volt, amellyel a hős várvédő kapitány és vitézei 1566-os győzelmét idézték meg a résztvevők Fotó: Szabó Péter Dániel

A Diadal napja látogatói a középkori ítélkezési rendbe is belepillanthattak, a tolvajokra - természetesen csak imitálva a súlyos büntetést - kézlevágás, illetve akasztás várt.

Szintén látványosak voltak a kihívásos párbajok, ám a nap s egyben a hétvége csúcspontja ezúttal is az esti várostrom volt, ahol száznál is több hagyományőrző feszült egymásnak, hogy lódobogás, puskaropogás és ágyúdörgés közepette idézzék meg az 1566-os diadalt.

A kiválóan megkomponált, pirotechnikai eszközökkel is alaposan megtámogatott csata természetesen ezúttal is magyar győzelemmel zárult, a törökök vert seregként voltak kénytelenek elkullogni a Thury-vártól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!