Hírek

2015.10.08. 15:34

Herendiből esznek az államfők

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke meghívására Magyarországra látogattak a Visegrádi országok és a horvát köztársaság államfői. A kétnapos balatonfüredi csúcstalálkozón a migrációval kapcsolatos témák mellett a klímaváltozás és a nyugat-balkáni helyzet kérdéseit vitatják meg.

Balla Emőke

A csütörtöki balatonfüredi program délelőtt katonai tiszteletadással kezdődött az Anna Grand Hotel díszudvarán, majd Áder János magyar, Andrej Kiska szlovák, Milos Zeman cseh és Andrzej Duda lengyel államfő tartott megbeszélést, a meghívott Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő később csatlakozott hozzájuk. Megbeszélésük zártkörű volt, fotósok, operatőrök néhány fényképet, vágóképet készíthettek. A hotel báltermében ebédeltek. Délután balatoni hajókirándulást terveztek, a köztársasági elnökök a rossz idő ellenére is kihajóztak.


Áder János magyar (középen), Andrej Kiska szlovák (balról a második), Milos Zeman cseh (balra háttal), Andrzej Duda lengyel (jobbra) és a meghívott Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő (jobbra háttal) a visegrádi csoport államfői kétnapos, kibővített tanácskozásán Fotó: MTI, Kovács Tamás

Lengyel Ernő, az Anna Grand Hotel ügyvezetője elmondta, a mai ebédet nem a szálloda személyzete szolgálta fel. A köztársasági elnöki hivatal a szakácsokat, felszolgálókat, a terítéket, étkészletet is biztosította. Az államfők magyar címeres herendi étkészletből ettek, a menü azonban nem ismert számára. Péntek délre 220 fős gyors és rövid munkaebédet kértek a szállodától, kétféle levessel és hideg sültekkel. Az Anna Grand Hotelben hetven szobát foglaltak le a szervezők.

Csütörtök este Badacsonyban a Chianti Étterem & Baricska Csárda csapata látta vendégül a Visegrádi Négyeket és a horvát köztársasági elnököt, akik négy fogásos gálavacsorát kaptak, borsorral.

Az államfők programja holnap délelőtt megbeszéléssel folytatódik, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

Pénteken jelentős forgalomkorlátozás lesz a városban. A visegrádi négyek államfőinek találkozója miatt a Kisfaludy, a Blaha és a Zákonyi utcákban október 9-én 15 óráig megállási és várakozási tilalom lesz érvényben. Az említett útszakaszokon időszakosan teljes útzárra is számítani kell.

A visegrádi csoport Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország együttműködéseként jött létre 1991. február 15-én, hogy segítse a kelet-közép-európai térség három rendszerváltó országának euroatlanti integrációját. Csehszlovákia kettéválásával, a Cseh Köztársaság és Szlovákia létrejöttével 1993-ban négytagúvá vált a szerveződés. A visegrádi együttműködés elnevezés arra az 1335-ös találkozóra utal, amelyen a visegrádi királyi palotában a magyar, a cseh és a lengyel uralkodó politikai és kereskedelmi célú stratégiai döntéseket hozott a régió szerepének erősítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!