Hírek

2016.07.25. 20:15

A villámlások ellen nehéz védekezni

Bár rendkívül heves zivataroknak lehettünk tanúi az elmúlt hetekben, a vonatkozó statisztikák szerint nem emelkedett a villámlások száma hazánkban.

Marton Attila

Az elmúlt években nem emelkedett a zivatarok száma, viszont gyakoribbak a hevesebb zivatarok, mint a korábbi esztendőkben, mondta kérdésünkre a Siófoki Viharjelző Obszervatórium munkatársa. Hozzátette, változás inkább abban van, hogy Medárd idején több éve kevesebb zivatart regisztrálnak, és az év többi részében, például tavasz vagy nyár végén gyakrabban jönnek viharok. A szakember a villámtevékenység kapcsán elmondta, a villámok túlnyomó része, mintegy nyolcvan százaléka a zivatarfelhőkön belül jön létre. A közvetlen villámcsapás meglehetősen ritka, vagyis amikor egy adott pontba csap bele az úgynevezett fővillám. Ehelyett a lecsapó villámok leggyakrabban közvetetten okoznak bajt.

Ez azt jelenti, hogy nem a becsapódás helyén, hanem a környékbeli elektromos rendszerekben, vezetékekben és a hálózatra kapcsolt elektronikus berendezésekben okoznak kárt, magyarázza a szakember.

Fotó: Penovác Károly

A villámlások ellen rendkívül nehéz védekezni, bár ma már vannak korszerű túlfeszültség-levezetők, amelyek megelőzhetik, hogy a villám hatása bejusson a lakásba. Hasznos lehet a villámhárító is, az épület környezetében felhalmozódó elektromos töltéseket elvezeti, illetve becsapódó villám esetén annak áramát a talajba vezeti. Így az épületet megóvja a villámcsapás közvetlen károsító hatásaitól.

Az obszervatórium munkatársa megjegyezte, a legtöbb halálos villámcsapás az amerikai Colorado államban fordul elő, de jócskán átlag feletti számban regisztrálják azokat a Kárpátokban is. Magyarországon vannak eltérések az egyes területek között a villámtevékenység számát illetően, de ez elsősorban a zivatarok vonulásával függ össze, a Kisalföldön például kevesebb villámlást regisztrálnak, mint a viharosabb Dráva mentén, a Bácskában vagy a Kiskunságban.

Az országos katasztrófavédelem korábban azt írta, zivatarok idején a villámcsapás elkerülése érdekében kerüljük a hegygerinceket, a nyílt vízfelületeket és a szakadékokat, helyette húzódjunk egy épület közelébe, vagy üljünk autóba, ugyanis annak fém karosszériája úgynevezett Faraday-kalitkát képez, amely elvezeti az áramot, és így az nem jut be az utastérbe.

- Égzengésre ébredt Ajka is, hét óra magasságában egyik pillanatról a másikra éjszakai sötétség lett úrrá, a lakásokban fények gyúltak, hogy látni lehessen.

Függönyként szakadt az eső. mintha a természet minden haragját rá kívánta volna zúdítani a településre. Pillanatok alatt kiürültek a város útjai, kifordított esernyőkkel küszködött néhány utcán, boltban rekedt járókelő. Az autósok sem jártak jobban, mert a csatornák nem győzték nyelni a vizet, így gumicsizma hiányában alapos lábmosással lehetett megközelíteni a gépkocsit. A dombok oldaláról patakként hömpölygött a víz, jelezve, itt nincs minden rendben a csapadékvíz elvezetésével.

Az Ifjúság utcában azon gondolkoztak a lakók, hogy az ajtó elé nyúlgátat kéne építeni, esetleg bezárni az üzletet. A Korányi utcában is nehéz volt átlábolni a vízen. A Torna-patak egyébként soványka vízfolyása negyed óra alatt közel méteresre hízott, jelezve, hogy a vízgyűjtő területén is esik.

Délutánra már a felhők is vékonyodtak, néhol már áttetszett a nap. Visszagondolva a reggel történtekre, valójában nem történt semmi különös. Nyár van, ilyenkor szokott heves zivatar lenni. A helyi és a távolsági buszjáratok közlekedtek. A mentők szirénázva siettek, hogy segítséget nyújtsanak a bajbajutottaknak. A rendőrség is fény- és hangjelzéssel védett és szolgált, a postás ugyan kicsit dünnyögött, hogy vizes lesz a küldemény.

Tavaly, sőt idén is hömpölygött már a dombok oldaláról a sáros áradat Padragkúton, a Korányi és Ifjúság utcában és másutt is. Azt állítják a tudósok, melegszik a Föld éghajlata, gyakoribbak lesznek az ilyen heves esőzések.

Erre is fel kell készülni, ehhez viszont kevés csak a gumicsizma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!