Hírek

2017.05.22. 18:50

Még nem érzékelhető a Véda hatása - A cél, hogy ne legyenek halálos áldozatok

Több mint egy éve kezdte meg működését az intelligens közlekedésbiztonsági kamerarendszer az országban. A hatása még nem érzékelhető.

Napló-információ

A szupertraffipax néven is emlegetett hálózat uniós támogatással jött létre, és azzal a céllal, hogy érzékelhetően csökkentse a közlekedési balesetek számát hazánkban.

Az első év tapasztalatairól kérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot. Mint írták, a Véda rendszer közlekedésbiztonsági területen elért eredménye több tényezőtől függ. A kamerahálózat működéséből három év elteltével lehet majd levonni következtetést arról, hogy mennyire hatékonyan segíti a közlekedők biztonságát. Firtattuk a rendszer bővítését, illetve azt is, hogy az adatok eddigitől eltérő felhasználásával, például a kamerafelvételek összevetésével bevezetik-e a szakaszokra a járművek sebességének ellenőrzését. A válaszuk szerint vizsgálni kell a Véda rendszer hosszú távon nyújtott hatékonyságát, és a kamerahálózat képességének bővítése csak akkor kerül szóba, ha a közlekedésbiztonsági célok ezt indokolják.

Kamerák Litéren. A rendszer 160 mobil sebességmérőt, és az ország 134 útszakaszán 365 telepített komplex ellenőrző pontot foglal magában. A cél, hogy a halálos áldozatok száma a nullához közelítsen
Fotó: archív

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy a Véda rendszerbe állítása óta javult-e a statisztika. Nos, az adatok szerint 2015-ben 16 331 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, az 585 halálos kimenetelűben 644 ember veszítette életét. Tavaly 16 628 személyi sérüléssel járó balesetből 565 volt halálos kimenetelű és 607-en vesztették életüket. A súlyos sérüléssel járó balesetek száma 2015-ben 4913, míg az elmúlt évben 4911 volt, közölte az ORFK.

A rendszer 160 mobil sebességmérőt, és az ország 134 útszakaszán 365 telepített komplex ellenőrző pontot foglal magában, az Európai Unió célja ugyanis, hogy a közúti közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma - 2010-hez képest - 2020-ig csökkenjen a felére, 2050-ig pedig a nullához közelítsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!