Hírek

2008.11.10. 03:28

A változás küszöbén

<b>Királyszentistván</b> - Valószínűleg megváltozik a falu címere, mert bár a helyi népszavazáson többen voltak, akik a régi mellett tették le a voksukat, a szavazás érvény-telen lett, így a testület döntésén múlik minden.

Halmos György

A képviselők valószínűleg a soron következő, azaz november 26-ai ülésükön foglalkoznak újra a témával. Borítékolható a váltás, ugyanis a hattagú testületben négyen a nemrégiben megalkotott új címer mellett kardoskodtak.

 A november 5-ei népszavazás merőben szokatlan volt, ugyanis hétköznap és három óra időtartamban tartották meg azt, délután négytől este hétig. Erre egyébként az ötszáz lélekszámnál kisebb településeken a törvény lehetőséget ad.

 probléma forrása, mint arról már többször beszámoltunk az, hogy testület szerette volna megváltoztatni a címert, amelynek felső részében I. Ferenc József monogramja látható.

 szándékukat arra alapozták, hogy olyan uralkodónak, akinek kezéhez az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése, töb- bek között az aradi vértanúk halála és vére tapad, annak a monogramja ne legyen egy olyan település címerében, amelyik az államalapító nevét viseli.

Egyes szakértői vélemények szerint a címer jelenlegi formájában hibás tagolású, és címertannal foglalkozó szakemberek azt is észrevételezték, hogy név nem szerepel a címerben, főleg nem olyan uralkodóé, akinek eléggé kétséges a megítélése, még hazájában, Ausztriában is.

Az ellenzők ugyanakkor azt han- goztatták, hogy a címert szak- emberek tervezték, immár másfél évtizede senkinek nem volt azzal problémája. Másik, racionálisabb érv azt feszegette, hogy a korábban jóval több bevétellel rendelkező településnek nem kellene százezreket, más számítások szerint milliókat kidobni az ablakon a címercserére.

A testület tavasszal foglalkozott a cserével, de elkezdődött az ellenzők aláírásgyűjtése, majd kiírták a népszavazást. Így jutottunk el november 5-éig. A helyi választási bizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy a választást nem zavarta meg rendkívüli esemény.

A faluban nem volt kampányolás. Ottjártunkkor, szerdán fél hat körül a 383 szavazásra jogosult kevesebb mint egyharmada voksolt az Akarja-e ön, hogy Királyszentistván község 1993-ban megalkotott címere és zászlaja eredeti formájában maradjon meg? kérdésre igennel vagy nemmel.

Mint kiderült, összesen 108-an, azaz a szavazók 28 százaléka vett részt a voksoláson. Egy szavazat kivételével az összes érvényes volt: 95-en az igen, 12-en a nem mellett döntöttek, s bár a régi címer mellett döntő lakosok elsöprő többségben voltak, az érvényességi határtól, a szavazásra jogosultak 50 százaléka plusz egy főtől messze volt az eredmény.

A Napló exit-poll felmérése is az igenek győzelmét vetítette előre. A véleményeket többségében név nélkül vállalták a megkérdezettek. Az első pár szerint teljesen felesleges pénzkidobás volt a népszavazás, szerintük a falu többsége szintén a változtatás ellen van.

Más úgy vélekedett, hogy a pénzt elkölthették volna másra is. Kőszegi Ferenc polgármester cáfolta a címercsere milliós összegeit. Szerinte az legfeljebb 200-400 ezer forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!