Hírek

2017.01.03. 20:25

Megyénk országgyűlési képviselői a tavalyi esztendőről és az idei tervekről

Eredményes, feszültségekkel teli, ellentmondásos, sikeres - így nyilatkoztak pártállástól függően országgyűlési képviselőink, amikor a tavalyi esztendő mérlegéről kérdeztük őket.

Polgár Tibor

Kovács Zoltán, Veszprém megye 4. számú egyéni választókerületének országgyűlési képviselője a Naplónak adott évértékelőjében úgy fogalmazott, 2016-ban tartós növekedési pályára állt Magyarország, amiből minden társadalmi csoport és természetesen Veszprém megye is profitálhatott. Mint mondta, a tavalyi esztendőben komoly útfelújítások, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatainak jelentős előkészületei zajlottak a megyében.

Kovács Zoltán

Néhány fejlesztést kiemelve rámutatott: fontos volt, hogy a pápai húsgyárnál megszűnjön a bizonytalanság, ennek érdekében komoly kormányzati erőfeszítéseket tettek. A nagy múltú üzem új tulajdonosának megtalálása egyértelműen sikeres volt, a befektető vállalta a cégcsoport létszámának fenntartását és fejlesztését. Nem utolsó- sorban pedig megtörtént a 83-as út nyomvonalának kijelölése, kiírták a közbeszerzést az első szakaszra. Devecserben elkészült a Torna-patak medrének rendezése, valamint a kormány útfelújításokat valósított meg, így jelentősen javult a közlekedés biztonsága és a város arculata is. Zircen megtörtént a kórház konszo-lidációja, illetve fejlesztési pénzeket is kapott az egészségügyi intézmény. Emellett a 82-es útnak egy jelentős, Zircet érintő részén teljes rekonstrukció valósult meg.

- Természetesen a kisközségek sem maradtak ki a település- és intézményfejlesztésből. A hozzám forduló polgármestereknek mindig igyekeztem támogatást biztosítani - jegyezte meg Kovács Zoltán. Hozzátette, a számos hatáskörrel, feladattal bővült járási hivatalokban jelentős béremelés valósult meg.

A kormánypárt vezető politikusa a 2016-os törvényhozási munkát kiegyensúlyozottnak nevezte, ő maga is többször felszólalt - akár előterjesztőként is - különböző témákban a parlamentben. Kiemelte: 2016-ban tartós növekedési pályára állt Magyarország, többek között csökkent a munkanélküliség, a családtámogatási rendszer erőteljesen bővült, növekedtek a reálkeresetek, jelentősen nőtt a minimálbér. - Az ország gazdaságának megerősödésével lehetővé vált, hogy az úgynevezett állami rezsicsökkentés keretében jó néhány milliónyi embert érintő illeték, igazgatási szolgáltatási díj csökkent vagy megszűnt. Ezzel mintegy 12 milliárd forint marad az állampolgárok, a vállalkozások zsebében. Az októberi népszavazáson pedig még soha ennyi ember nem döntött egy irányba hazánkban akkor, amikor az ország megvédése mellett tették le a voksukat több mint hárommillióan - hangsúlyozta Kovács Zoltán.

Az idei évre nézve a fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a legfontosabb a magyar emberek és Magyarország biztonsága. Ezt szolgálja majd egyebek mellett a háromezer új rendőr szolgálatba állása, valamint az újabb lépések a határvédelem terén. - Folytatni kell a fejlesztési programokat, a családtámogatást. 2017-ben több ágazatban is tovább kell nőnie a dolgozók bérének. Szeretném, ha Veszprém megyében sikeresen zárulnának a megkezdett fejlesztési prog-ramok, és újabbak nyílnának meg, amik még élhetőbbé teszik a településeket. Ennek egyik példája a Pápának útrekonstrukcióra nyújtott 650 milliós kormányzati támogatás - mondta Kovács Zoltán.

Kontrát Károly, Veszprém megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője elmondta: tavaly hazánkban a gazdaság jól teljesített, a reformok működnek. Az államadósság csökkentésével olyan források szabadultak fel, amelyek segítségével az ország minden területére több pénz jutott.

Kontrát Károly

- Veszprém megyében, az én választókerületemben is több fejlesztés indult, illetve valósult meg. Ezek közül a legnagyobb a 8-as főút Várpalotát elkerülő szakaszának építése, amely jó ütemben halad. Elkészült a főút Várpalotát átszelő szakászának teljes felújítása is. 2016 áprilisában átadták a több mint hatmilliárd forintból megújuló Hotel Füredet, a Balaton egyik legszínvonalasabb szállodája jött létre, számos munkahelyet teremtve az itt élőknek. Balatonfüreden tornatermek építése kezdődött TAO-s támogatásból. Ősi település sportközpontja is elkészült tavaly. A kormány az adósságkonszolidációban nem részesült településeknek 22 milliárd forintos fejlesztési támogatást biztosított, amelyből a térség települései is részesültek. Ezenfelül 675 millió forintos központi segítséget kapott Szentkirályszabadja, a település így megőrizhette működőképességét - sorolta a kormánypárti képviselő. Kiemelte, egy nagyon fontos politikai kérdésben is döntöttek a magyarok: október 2-án hárommillió 362 ezer honfitársunk szavazott nemmel a brüsszeli kényszerbetelepítési kvóta ellen.

- Az adócsökkentésről, a béremelésről, valamint a családok fokozottabb támogatásáról szól 2017, miközben minden eszközzel erősítenünk kell Magyarország és Európa biztonságát - hangsúlyozta Kontrát Károly. A képviselő szerint nemcsak az ország, de Veszprém megye is nagy lehetőségek előtt áll 2017-ben.

- A kormány döntésének köszönhetően a Balaton térségének fejlesztésére 365,4 milliárd forint uniós és hazai forrást fordíthatunk a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban. Az idén döntő fázisába ér a 8-as főút Várpalotát elkerülő második ütemének kivitelezése, a Magyarországon megrendezendő vizes világbajnokságon Budapest mellett Balatonfüred kapja a főszerepet. Emellett a kormány év végi döntése értelmében megyénkben 21 település közel 2,5 milliárd forint támogatásban részesült, külön figyelmet fordítva a kis lélekszámú községekre is - fűzte hozzá.

Eredményes esztendőt tudhatok magam mögött - nyilatkozta Kész Zoltán, a veszprémi 1. számú választókerület független országgyűlési képviselője. Hozzátette: bizonyára ezért kerüli őt a hatalom által fogva tartott sajtó, és ennek tudja be a Fidesz őt érő állandó támadásait is. - A választók azért küldtek ellenzéki képviselőt az Országgyűlésbe, hogy szembesítse a hatalmat a rossz döntésekkel, én ezt teszem mindennap - fogalmazott.

Kész Zoltán

Kiemelte: tavaly 190 ezer aláírással erősítették meg azt a társadalmi igényt, hogy az állami cégek vezetői ne kereshessenek többet havi kétmillió forintnál. Az ünnepek előtt soha nem látott késésekkel kézbesített a posta, a cég vezetői mégis ötmilliós fizetést visznek haza. Megérdemlik? A bérplafonra óriási társadalmi igény van: a lakosság 90, a kormányzópárt híveinek 70 százaléka ért egyet vele, a Fideszt azonban mindez nem érdekli, őket csak a harácsolás hajtja.

Megjegyezte, Veszprémben uszodát ígér a kormány, de a leendő létesítmény megközelítését biztosító út finanszírozását már csendben visszavonták. Remélhetjük így, hogy legalább a másik ígéretüket betartják? A Némedi-ügyben a rendőrség két nyomozati jegyzőkönyvet készített, a lakossággal együtt mi is kíváncsian várjuk az eredményt.

- Idén új kezdetre van szükség, egy alulról építkező politikai konstrukcióra, amiből a közösség gyorsan kidobja a korrupt hatalomfüggőket. A közelmúltban országos önkormányzati konferenciát szerveztünk Veszprémben, felemelő volt látni, milyen sok megyei polgármester eljött. Egyikük félrevont és azt mondta: nyíltan nem támogathat, mert a faluja látná kárát, de higgyem el, a választáskor tudni fogja ő is és a település is, kire érdemes voksolni. Én hiszek neki, önök is higgyenek magukban: az igazi lázadás éve 2018 lesz, amikor leváltjuk a Fideszt - zárta gondolatait Kész Zoltán.

Rig Lajos, Veszprém megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője úgy véli, hosszú, tartalmas, de gyakran feszültséggel tűzdelt évet tudhatunk magunk mögött. - Eredményekben is gazdag volt az elmúlt 12 hónap. Az Országgyűlés munkájában 80 önálló indítvány, 169 nem önálló indítvány, 57 felszólalás fűződik a nevemhez. A 2017. évi költségvetéssel kapcsolatban 94 módosító indítványt adtam be, amelyek a választókörzet érdekeit szolgálták volna. Rendszeresen fordulok a kormányhoz a választókerületemmel, illetve az egészség-üggyel kapcsolatos észrevételekkel. Rendszeresen találkozom a térség polgármestereivel. Országgyűlési képviselőként lehetőségem van közvetlenül a legmagasabb fórumokhoz fordulni, amikor szükséges. Így volt ez a halimbai tornaterem, a balatoni kerékpárút, az ajkai környezetszennyezés, a tapolcai aktív kórházi ellátás visszaállítása, adósságának rendezése, a sümegi főiskola körüli bonyodalmak és sok más ügyben is. Vallom, hogy feladatom minden itt élő képviselete, függetlenül a pártpolitikától, ezért készséggel segítek mindenkinek - nyilatkozta a képviselő.

Rig Lajos

Mint mondta, kapcsolatai révén szerzett többször adományokat Németországból. Alig használt kórházi és szállodai bútorok, berendezések kerültek így a tapolcai kollégiumba és a kórházba. A tervek szerint idén más település intézményeibe is tudnak eszközöket juttatni. Rendszeresen tart fogadóórát Ajkán és Tapolcán. Sajnálja, hogy a sümegi városvezetés elvette ezt a lehetőséget, de rövidesen találnak erre megoldást. Örömmel vesz részt a körzet valamennyi településének eseményein, igyekszik mindenhova eljutni, ahova hívják.

Ellentmondásos volt a 2016-os év, sikerekkel és kudarcokkal - közölte Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő. A Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese, Veszprém megyei elnöke az elmúlt év nagy sikerének tartja, hogy a kormány eltörölte a vasárnapi boltbezárást, az emberek szabadon dönthetnek arról, kívánnak-e vasárnap boltba menni. A szocialisták a népszavazás kezdeményezéséhez aláírásokat gyűjtöttek, ám a kormány még a megfelelő számú aláírás összegyűjtése előtt visszavonta a tilalmat tartalmazó törvényt. Az állami tulajdonban lévő termőföldek értékesítésének tilalmáról szóló népszavazás ügyében is referendumot kezdeményeztek, és bár 240 ezer aláírás összegyűlt, nem volt 200 ezer hiteles, ezért azt elutasították. Gőgös Zoltán hozzátette: maradt még 200 ezer hektár álla- mi terület, amit a kormány nem adott el. Úgy fogalmazott, a kormány megvalósítja, végigviszi azt az áfaprogramot, amit az MSZP is sürgetett.

Gőgös Zoltán

Mint mondta, képviselői munkájának egyik mérője, hogy az emberek szakmai ügyekben fordulnak hozzá, szakemberként az elmúlt évben is sokan keresték kérdésekkel, tudott hasznos tanácsokat adni. Az elmúlt év kudarcai közé sorolta a földbérbeadás, földeladás ügyében tett azon büntetőfeljelentéseket, melyekkel a hatóságok nem foglalkoztak érdemben.

Az MSZP megyei elnöke megemlítette, egészségét illetően júniusban kapott egy figyelmeztetést: valószínűleg túlterhelte magát a munkával, szívkatéterezést végeztek nála. Azóta jól van, próbálja betartani az előírásokat.

Az idei esztendőt a 2018-as választásra való felkészülés jellemzi: olyan valós alternatívát, programot kell nyújtani a kormánnyal szemben, amit az emberek elfogadnak. - Egy esély van a változásra: ha közösen lépünk fel, akár a civil önkormányzati világgal is - fogalmazott Gőgös Zoltán. Ugyanakkor kizárta a Jobbikkal való választási szövetséget, szerinte a balközép nem állhat össze szélsőjobboldali párttal. Bár szakmai ügyekben tárgyalnak, választási szövetség nem jöhet létre az MSZP és a Jobbik között. A szocialisták elnökhelyettese bizakodó. - Dolgozni kell, és annak meglesz az eredménye - zárta gondolatait.

Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint nehéz éven van túl az ország. Elmondta, a politikában a migráció uralta a közbeszédet tavaly, a Jobbik azonban igyekezett következetes maradni, ezért nem támogatta azt az alaptörvény-módosítást, amely a betelepítés lehetőségét nem vágta el a letelepedési jogot pénzért megvásárlóktól. - A migráció fontos probléma, a külső veszély mellett azonban számos terület van súlyos helyzetben. Ilyen az egészségügy és az oktatás, komoly probléma a korrupció is - fogalmazott a képviselő, aki szerint ezekről a témákról az indokoltnál kevesebb szó esett tavaly.

Kepli Lajos

A helyi ügyek közül Kepli Lajos kiemelte a balatoni régió fejlesztési forrásaival kapcsolatos történéseket. Úgy vélte, nem egyértelmű, meny-nyi pénzhez juthat a régió, a legfontosabb feladatnak azonban továbbra is a munkahelyteremtést tartja. - A napok-ban történt robbanás is azt bizonyítja, veszélyes üzemnek nincs helye a Balatonnál, ezért is tiltakoztam év közben a Balatonfűzfőre tervezett hadianyaggyár ellen, ennek sorsa még nem dőlt el. A tónál továbbra is hiányoznak azok a turisztikai fejlesztések, amelyek munkahelyeket teremthetnének - húzta alá.

A Balatonalmádiban élő politikus eseménydús évet vár 2017-től. A korábbi évekhez hasonlóan felkeresi a térség polgármestereit, a helyi képviselőket. Az országos politikában szerinte már idén megkezdődik a 2018-as választási kampány, amely a kiélezett verseny miatt azzal járhat, hogy durvább hangnem válhat általánossá a közéletben. A Jobbik képviselője leszögezte, a politikai sárdobálásban nem kíván részt venni.

- Azt remélem az új évtől, hogy a kemény politikai csatározások mellett sikerül konszenzusra jutniuk a pártoknak abban, hogy az emberek életfeltételeit javítani kell, a migrációban pedig nem lehet engedményeket tenni - hangsúlyozta Kepli Lajos.

A Jobbik idén programot indít a nyugat-európai és a hazai bérek közötti különbségek felszámolásáért, mert a párt szerint a bérszínvonal növelése a kivándorlás megállításához és a gazdaság talpra állításához is elengedhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!