Hírek

2017.05.06. 08:05

A tűzoltók életeket és értékeket mentenek - Védőszentjük Szent Flórián

Külsőségében látványos, ugyanakkor lelkiekben gazdag volt a Tűzoltó Napi megemlékezés a bakonyi kisvárosban.

Müller Anikó Hanga

Tűzoltóautó felvezetésével zenélve vonultak be az apátságba a MH Légierő Zenekar Veszprém tagjai, őket az egyenruhás tűzoltók, katasztrófavédők, rendőrök, a helyi tűzoltók, a térség polgármesterei, a vendégek és érdeklődők követték. A bazilika ajtajánál Dékány Sixtus főapát fogadta és köszöntötte őket. Az ünnepi szentmise az Isten, hazánkért kezdetű magyar szentek himnuszával kezdődött. A főapát megemlékezett Szent Flóriánról, a tűzoltóság védőszentjéről, akit keresztény mivoltának megvallása miatt kővel a nyakában az Enns hídjáról a folyóba taszították. Mivel folyóban halt mártírhalált, a középkorban az árvizek elleni védszentként is tisztelték. – Szent Flórián hű maradt hitéhez, melyet keresztényként vállalt. Ha valakinek az a hivatása, hogy másokat szolgáljon, másokért éljen, az nagy kincs, ajándék, elkötelezettség. Sok ember van, akiknek odaadó szolgálata révén többek és jobbak lehetünk, akik élete nemcsak példakép számunkra, de egyfajta bizonyosság, minden ilyen emberi élet nyomot hagy ebben a világban.

Szent Flórián tanúságtétele, elvszerűsége segítse az életünk védelmét szolgáló tűzoltó, katasztrófavédő, rendőr bajtársakat, mondta. Megemlékezett a két éve elhunyt zirci Németh Tamás tűzoltó ezredesről – a tavalyi ünnepi tűzoltó nap óta viseli a laktanya az alapító nevét – aki még halálában is közösséget teremtett és egy sajátos egymás felé fordulást tudott elérni az egyház, a katasztrófavédelem terén, helyi és megyei szinten is. Huszár Lőrinc plébános atya könyörgésében kérte, az életvédelem területén dolgozók munkálkodása legyen eredményes, tevékenységüket övezze megbecsülés, adassék számukra lelki és fizikai erő, lélekjelenlét feladataik hatékony végzéséhez. Áldást kért családtagjaikra, munkahelyi közösségeikre, majd a főapát megáldotta a szerkocsikat. Az ünnepi szentmisén közreműködött az MH Légierő Zenekar Veszprém Katona János karmester vezényletével, a liturgiát végigénekelte Virág Pál, a művészeti csoport tagja.

Az ünneplés a Gobelin teremben folytatódott. A közelmúltban Dékány Sixtusnak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága a katasztrófavédelem tiszteletbeli tagja kitüntető címet adományozta, most Dányi Béla tűzoltó dandártábornok, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója átadta számára a ceremónián készült fotót és egy tűzoltó sisakot. – A sisak is reprezentálja megbecsülésünket, melyet az adományozott cím is kifejez. Köszönet azért, amiért főapát úr sokat tett Zirc és a térség mentő tűzvédelméért, támogatott bennünket lelkileg és anyagiakban is, mondta. Ugyancsak a dandártábornok adta át id. Szelthoffer Ferencnek – aki nyolc éve elnöke a Zirci Önkormányzati Tűzoltóságnak – munkája elismeréséül a Szent Flórián plakettet. Az ünnepi megemlékezés méltó volt a tűzoltók munkájának elismerésére, akik azt élethivatásuknak tekintik, segítik embertársaikat, óvják az életeket és az értékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!