Hírek

2015.05.30. 15:18

A túlélők sosem felejtenek - 61 éve borult fel a Pajtás

Édesapja lélekjelenlétének és a hajában lévő piros masninak köszönheti életét Szoboszlay Marika, aki 61 évvel ezelőtt a Balatonon felborult Pajtás hajón utazott. Minderről a túlélő beszélt a Naplónak a tragédia évfordulóján.

Prevics Éva

Hat éves múlt a balatonfüredi Szoboszlay Marika, mikor édesapjával 1954. májusában, gyereknapon kirándulni indult és felült a Pajtásra. Mikor a hajó borulni kezdett és apja érezte, hogy nagy baj lesz, őt a part felé a vízbe dobta, így mentette meg az életét.

" már valamennyire tudtam úszni, apám tudta, hogy csak úgy maradhatunk életben, ha engem a part felé kidob a hajóból, mert érezte, hogy ketten nem élnénk túl. "

A képen az egyik túlélő, Szoboszlay Mária.

" apám majdnem megfulladt, hiszen a hajó utasai belé kapaszkodtak és lefelé húzták. Eközben folyamatosan engem keresett a vízben. Végül a hajamban lévő piros masnit látta meg és megragadott."

Szoboszlay Marikát és édesapját végül egy vitorlázó mentette ki a vízből. Az asszony a Naplónak elmondta: apját nagyon megviselték a történtek, míg ő könnyebben feldolgozta a tragédiát. Édesapja még azon a nyáron hajóra ültette őt és rendesen megtanította úszni is. Hozzátette: mai napig szereti a vizet és szívesen úszik, szerencsére nem idegenkedik a hajózástól és a víztől sem.

A Nők a Balatonért munkatársai koszorúznak. A képen elől Szauer Rózsa.

A Pajtás hajó 1954. május 30-án borult fel a Balatonon, mikor Siófokról Tihanyba indult Balatonfüred érintésével. Egyesek szerint a hajón túl sok ember volt, mások azt mondták: az utasok, hogy lássák a vízen lévő vitorlás versenyt mind egy oldalra vonultak, ez okozta a tragédiát. A Lóczy Gimnázium diákja, Lukács Gergő az egyik túlélő, Farkas Dénes Naplójából idézett a balatonfüredi megemlékezésen. Ő azt írta: az eset után azt mondták nekik, hogy a hajó egy víz alatti bójának ütközött, emiatt borult fel. A kimenekített embereket a szívkórházba vitték, ahol sokan nyugtató injekciót kaptak.

A Balatoni Hajózási Zrt. kikötőparancsnoka is megkoszorúzta az emlékművet. A képen: Domján Tamás

Az eset máig a balatoni hajózás legnagyobb tragédiája, mely 23 halálos áldozatot követelt. A tragédia emlékére Balatonfüreden a Tagore sétányon állítottak emléket 1999-ben, amit szombaton, a történtek 61.évfordulóján az önkormányzat, a Balatoni Hajózási Zrt. és a Nők a Balatonért Egyesület képviselője is megkoszorúzott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!