Hírek

2016.02.03. 18:17

A tudás hatalom - Veszprémben is demonstrálnak a pedagógusok

Veszprém – A miskolci tüntetéssel egy időben szerdán az ország több pontján tartottak demonstrációt. Veszprémben a Világos Veszprémért Mozgalom szervezett csendes demonstrációt a Klik épülete előtt.

Balla Emőke

A Miskolci Herman Ottó Gimnázium két nyílt levelet fogalmazott meg a köznevelésben uralkodó állapotokról, többek között a túlzott központosításról, az ellehetetlenülő kompetenciafejlesztésről, az adminisztrációról, a minőségi munka elismeréséről. A miskolciak kezdeményezéséhez országszerte több ezer pedagógus és oktatási intézmény csatlakozott, szerda este a miskolcival egy időben tartottak demonstrációt Budapesten, Budaörsön, Békéscsabán, Győrben, Hajdúszoboszlón, Pécsett, Sopronban, Szegeden és Szombathelyen.

Az egyik táblán ez állt: „A tudás hatalom. Nektek csak hatalmatok van, tudásotok nincsen. El a kezekkel a gyerekeink jövőjétől”
Fotó: Penovác Károly

A Világos Veszprémért Mozgalom szervezésében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Veszprémi Tankerületi Igazgatóságának épülete előtt csendes demonstrációt szerveztek. A hideg, az eső és a szél ellenére a békés demonstráción több mint százötvenen vettek részt, veszprémi, környékbeli és siófoki pedagógusok, az ügyet támogató magánszemélyek, politikusok. Beszédek nem hangzottak el. Egy aktivista táblát tartott a kezében, „A tudás hatalom. Nektek csak hatalmatok van, tudásotok nincsen. El a kezekkel a gyerekeink jövőjétől" felirattal, egy másik aktivista WC-papír tekercseket hozott magával, és azt kifogásolta, hogy a legkisebb gyerekek is nyolc órát töltenek az iskolában. A résztvevők mécseseikkel, gyertyáikkal a kezükben azt akarták kifejezni, hogy féltik a jövőt, jelenleg rossz az „irány”, és egyetértenek a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelében megfogalmazottakkal, amelyek a közoktatás helyzetében bekövetkezett negatív tartalmú változásokra határozottan mutatnak rá. Nem akarják, hogy összeomoljon a közoktatás, hogy a pedagógusok felülről irányított és ellenőrzött szervezetben mondhassák el javaslataikat.

A félórás demonstráció résztvevői együtt elénekelték Bródy János Ha én rózsa volnék című dalát, végül a Himnuszt, majd a mécseseket letették a Klik épülete elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!