Hírek

2016.05.30. 16:35

A tragédia emlékére

Idén, a 62. évfordulón is megemlékeztek a Pajtás gőzhajó tragédiájának áldozatairól.

Kekk Sára

A május 30-án, délután öt órakor tartott megemlékezés Kecskeméti Nándor trombitájának hangjaival kezdődött, majd Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket. Elmondta, hogy a tragédia körülményeinek feltárása, a sétányon lévő emlékszobor felállítása kezdeményezője Simonné Zákonyi Tünde korábbi NABE elnök volt. Hozzátette, mivel a tragédia 1954-ben történt, sokáig még beszélni sem lehetett róla, de Simonné Zákonyi Tünde kitartásának köszönhetően a 45. évfordulón, azaz 1999-ben tudtak méltó emléket állítani az áldozatoknak, amelyre Raffay Béla szobrászművész készített emlékművet.

A Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja a megemlékezésen

Szauer Rózsa beszéde után Váradi Jánosné idézte fel a Pajtás történetét a kezdetektől. A 62 évvel ezelőtt elsüllyedt Pajtás gőzhajó eredetileg egy dunai átkelő hajó volt, ami a második világháború után került a Balatonra. Kalandos, de balsorssal teli története közvetlenül a nagy háború után indult, miután 1918-ban vízre bocsájtották. Hozzátette, az egycsavaros utasszállító gőzhajó 1918-ban került ki az újpesti Hajógyárból. Ebből a típusból kilencet építettek, és mindegyiket római számmal jelölték, ez a hajó akkor, a II-es számot kapta. A nagy átalakításon átesett hajó 1950-ben került a Balatoni Hajózási Vállalat tulajdonába, majd 1951-ben áthelyezték a Balatonra, hogy az ott meginduló turisztikai hajózás első hajója legyen és ekkor keresztelték át a Pajtás névre is.

- Az átalakítás azonban nem vált a Pajtás előnyére, ráadásul az alapvető stabilitási követelményeket sem vették figyelembe. – mondta Váradi Jánosné. A módosításokkal a hajó befogadóképessége 150 főről 200-ra nőtt, aminek egyenes következménye volt a stabilitását romlása. Bár többen figyelmeztették a kapitányt, hogy a hibát jelezze a kikötő vezetőségének, sajnos utolsó útjára is ezzel a stabilitási problémával indult el a hajó. A tragédiában 23-an vesztették életüket, a legfiatalabb áldozat alig volt 7 éves. A sebesültek száma elérte az 56-ot. A fennmaradt beszámolók alapján még napok múlva is találtak egy iszapba süllyedt áldozatot, akit a hajótest nyomott le a víz aljára.

A megemlékezés végén koszorúzásra került sor. Balatonfüred Önkormányzata nevében Hári Lenke alpolgármester asszony koszorúzott, majd a Balatoni Hajózási Zrt. képviseletében Domján Tamás, Balatonfüred körzeti állomásfőnöke és a Nők a Balatonért Egyesület képviselői helyezték el az emlékezés virágait a Raffay Béla szobrászművész alkotta emlékszobornál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!