Hírek

2016.11.09. 14:02

Lendületben a megye - Jubilált a TOP 100+200 kiadvány

Veszprém - Történelmi minimumra csökkent megyénkben a munkanélküliség. A 2,7 százalékos rátánál mindössze egy jobb helyzetű megye van az országban. Ezzel együtt lecsökkent a potenciális munkaerő tartalék, pedig a megyei vállalatoknak kétezer szabad munkavállalóra lenne szükségük. Mindez a TOP 100+200 kiadványt bemutató gazdasági konferencián hangzott el.

Tremmer Tamás

Jubilált a TOP 100+200 kiadvány, amelyet immár tízedik alkalommal készített el Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a KSH Veszprémi főosztálya, a NAV Veszprém Megyei Adó-, és Vámigazgatósága, valamint a Napló szerkesztősége. A kötet sokat bővült az első évhez képest, hiszen akkor még csak a legnagyobb 100 árbevételű cég szerepelt benne, ma viszont már 300. A kiadvány készítőinek szándéka azonban az induláshoz képest változatlan: a  cég adatokon, a NAV és a KSH elemzésein keresztül keresztmetszetet adni az előző év gazdasági eredményeiről. Kiderült, 2016-ban ismét a Continental volt a megye legnagyobb árbevételű vállalata.

Fotó: Penovác Károly

A kötetet ezúttal is gazdasági konferencia keretében mutatták be a nyilvánosságnak, a vállalatvezetőknek. A rendezvényen gazdasági és munkaerő-piaci trendek Magyarországon és Veszprém megyében címmel tartott előadást Freid Mónika. A KSH tájékoztatási főosztályának vezetője elmondta, 2013. második negyedévétől növekedési pályára ált a gazdaság. 2016. közepén 2,6 százalékos volt a növekedés. Veszprém megye 2,6 százalékkal vette ki a részét a hazai GDP-ből, ezzel a megyék rangsorában a középmezőnyben található. A megye gazdasági fejlettsége alatta marad az országos átlagnak. Veszprém megyében a több mint 30 százalékot meghaladó részarányával az ipar a legerősebb nemzetgazdasági ág.

A főosztályvezető beszélt arról is, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken országosan a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt nőtt. Veszprém megyében érdekes kép alakult ki: miközben a belföldi vendégszám és a vendégéjszakák száma emelkedett, ezzel szemben a külföldi vendégszám és a vendégéjszakák száma egyaránt esett. Ennek oka a német és a holland vendégek elmaradásában keresendő.

Fotó: Penovác Károly

A megyei havi nettó átlagkereset a 2012-es 120 ezer forinthoz képest mára 30 ezer forinttal nőtt, de az országos átlaghoz mért 20 ezer forintos lemaradás végig megmaradt. Történelmi minimumra csökkent a munkanélküliség. A 2,7 százalékos rátánál mindössze egy jobb helyzetű megye van az országban. Ezzel együtt lecsökkent a potenciális munkaerő tartalék.

Dégi Zoltán, a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója kifejtette, a nettó árbevétel alapján rangsorolt 300 legnagyobb vállalkozás közé 2015-ben legalább 508 millió forinttal lehetett bekerülni.

A társas vállalkozások számát tekintve a 300 vállalat részaránya mindössze 2,8 százalék, de a megyei alkalmazotti létszám közel 54 százaléka kötődik hozzájuk, a foglalkoztatásban betöltött szerepük tovább erősödött. Veszprém megyében egy vállalkozásnál átlagosan 8,5 személy állt alkalmazásban, a TOP 300 cégei 111,6-os átlaglétszámmal működtek. A megyei nettó árbevétel több mint háromnegyedét ők adták. A megye összes exportjából 97 százalék hozzájuk köthető.

A 2015. évet jellemző gazdasági teljesítmények a TOP 300 vállalkozások esetében is kedvezőbben alakultak a korábbinál, kivételt csupán az eredményességben mutatkozó kismértékű mérséklődés jelentett. Az is elmondható, hogy a 300 legnagyobb vállalkozás gazdasági súlyából adódóan jelentős alakító tényezője Veszprém megye gazdaságának.

Fotó: Penovác Károly

Markovszky György kamarai elnök hangsúlyozta, a kiadvány közös munka eredménye, hű keresztmetszetet ad a megye gazdasági helyzetéről. Ha tíz év távlatát nézzük, kirajzolódnak trendek, irányok. Olyan hiteles adatok nyerhetők ki, amelyre vállalatvezetők, önkormányzatok, kormányhivatal is támaszkodhat. Ő is jelezte, a 300 cég súlya majd 80 százalékos, így ezek adatain keresztül az egész megyére nézve szűrhetünk le következtetéseket. Megjegyezte, a megye javuló gazdasági teljesítménye ellenére sokat kell még dolgozni, hogy a megyék rangsorában előbbre lépjünk. A régióban is nagy a lemaradásunk, hiszen a részarányunk meg sem közelíti az egyharmadot. 2010-től esélyünk nyílt a felzárkózásra, amivel élni kell. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a megyei vállalatoknak azonnal kétezer szabad munkavállalóra lenne szükségük, amit mielőbb pótolni kell.

A konferencián bemutatkozott a Pepperl+Fuchs Kft., valamint a Transmodusl Kft. A Napló szerkesztősége által felajánlott 250 ezer forintos hirdetési lehetőséget – sorsolás útján - a Vesz-Mont 2000. Kft. nyerte meg.

 

TOP 10

Veszprém megyében tavaly a legnagyobb árbevételű cég a Continental Automotive Hungary Kft.  volt, 221 milliárd forintot meghaladó árbevétellel. Őt a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. követte 108 milliárddal. A két veszprémi nagyvállalat mögött a pétfürdői vegyipari órás áll, a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. tavalyi árbevétele 87 milliárd forint volt. A további sorrend: 4. Johnson Controls Mezőlak Kft. (Mezőlak, 66,5 milliárd), 5. Vöröskő Kft. (Balatonfüred, 46,3 milliárd), 6. Inotal Alumíniumfeldolgozó Zrt. (Várpalota, 42,7 milliárd), 7. Le Bélier Magyarország Formaöntöde Zrt. (Ajka, 36,6 milliárd), 8. MTD Hungária Kft. (Nemesvámos, 36,4 milliárd), 9. Poppe + Potthoff Hungária Kft. (Ajka, 21,2 milliárd), 10.  Balluff-Elektronika Kft. (Veszprém, 21 milliárd).

Díjazottak

A TOP100 konferencián hagyományosan elismeréseket adnak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó gazdasági társaságoknak. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Napló Szerkesztősége (mint a Pannon Lapok Társaságának tagja) közös, Az Év Vállalkozása Díját mikro-, illetve kisvállalkozások kategóriájában 2016-ban az Alap Európa Fejlesztő és Tanácsadó Kft., nagyvállalat kategóriában a Nass Magnet Hungária Gépgyártó Kft. kapta meg. A Pannon Egyetem és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által életre hívott „Kutatás-fejlesztési és innovációs” díjat 2016-ban a Kókai Tömítéstechnikai Kft. vehette át

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!