Hírek

2017.08.09. 06:51

A testvértelepüléseket se hagyták ki - Magyarság és vidámság a a tüskevári falunapon

TÜSKEVÁR - Szlovák, szlovén, horvát és erdélyi testvértelepülési kapcsolatait erősítette meg a község a szombaton rendezett falunapján.

Penk Tímea

A külhoni magyarok többnapos fesztiváljának vendégei is részt vettek a zenés ébresztővel induló falunapon. Kistraktorral, motorokkal, terepjárókkal hívták mulatságra a helyieket és vendégeiket. A gyerekeket a színpadi műsorok mellett kézműves foglalkozások, arcfestés, csillámtetoválás, vízi és szárazföldi játékok, ügyességi eszközök várták, a Vöröskereszt és a mentőszolgálat baleseti szimulációt tartott.

Tüskevár önkormányzata Bős, Nyárádremete, Csente és Vörösmart küldötteivel írt alá testvértelepülési megállapodást a magyar nemzeti értékek ápolása érdekében, amelynek része egymás kultúrájának a megismerése, a társadalmi és gazdasági együttműködés kialakítása, a közösségi, civil és intézményi kapcsolatok erősítése. A szlovákiai Bős polgármestere, Fenes Iván elmondta, hogy már közel két évtizede jár a Somlóra. Nagyon örül a megállapodásnak, ami a közös értékeket, a nyelv és a hit megőrzését, valamint a nemzet megmaradását szolgálja. Karácsony Lajos, az erdélyi Nyárádremete és Biszticán Hajnalka, a horvát Vörösmart polgármestere, valamint a szlovén Csente képviselője is örömét fejezte ki a gyümölcsöző kapcsolatok kialakításáért. A külhoni magyarokat számos helyi jellegű ajándékkal köszöntötte Molnár Levente polgármester.

Többféle étel készült a falunapon, ebéd után karate, majd légi bemutató szórakoztatta a közönséget. Veres Zoltán, többszörösen díjazott műrepülő pilóta Tüskevár egét díszítette. A Nemzeti Lovas Színház a Hungalórum című előadását mutatta be Pintér Tibor főszereplésével. Polgár Peti műsora után hagyományőrző lovasbemutatót láthattak a vendégek, majd Kornél és Kötél streetfighter-show szórakoztatta a közönséget. Este tűzijáték, majd a Part együttes bulija zárta a falunapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!