Hírek

2015.10.13. 18:06

A szuperbuszváró a legkisebb probléma Öskün

Öskü – Tizenegy buszjárat nem áll meg szeptember 1-je óta a településnél, a felháborodott helyiek lakossági fórumon kértek tájékoztatást az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) Zrt. illetékeseitől. Az eredmény: félsiker.

Szabó Péter Dániel

– Még júliusban érkezett egy levél a társaságtól, amelyben tájékoztattak: azt tervezik, hogy szeptember 1-től napi 11 buszjárat nem áll majd meg a településnél, s ehhez önkormányzatunk beleegyezését is kérték. A képviselő-testület ezt természetesen nem támogatta, s részletes indoklást kértünk. Válaszukban a menetidő kétperces csökkentésével indokolták a megállóhely kihagyását. Ezek után meglepetésként ért minket, hogy az iskolakezdéskor tényleg nem álltak meg a járatok a falu határában, komoly nehézséget okozva a reggeli iskolába, illetve munkába járásban, valamint a délutáni hazajutásban – mondta el a Naplónak Ángyán Tamás. Öskü polgármestere a 8-as út mellett található, közelmúltban felújított megállónál felhívta a figyelmet arra is, hogy az ÉNYKK ugyan a menetidő csökkentésével indokolta a járatok kihagyását, általában az itt megálló buszok is két-három percet várakoznak, mire továbbindulnak Székesfehérvár irányába, ugyanis a felújított 8-as főúton a menetrendben jelzettnél hamarabb Ösküre érnek.

Az ügyben lakossági fórumot is összehívtak kedden este, mivel a helyiek közül többen is sérelmezték a bő egy hónapja bevezetett menetrendet. Elmondták, az interneten is bemutatott szuperbuszmegálló a legkisebb probléma Öskün. Sokkal inkább az a baj, hogy például Székesfehérvárra közel egy órával korábban kell reggel indulniuk, délután pedig a munka és az iskola végeztével több mint egy órával később érnek haza. Ezen kellene változtatni.

Ángyán Tamás polgármester a 8-as főút mellett található buszmegállónál. A korábbinál kevesebb járat áll meg a falu határában
Fotó: Szabó Péter Dániel

A kultúrházban összegyűlt mintegy 30 érdeklődő előtt Tóthné Temesi Kinga, a szombathelyi székhelyű Északnyugat-magyarországi Közlekedésszervező Iroda vezetője leszögezte, a Veszprém és Budapest végállomások közötti járatokat nem érintette a változás, csupán azok a járatok nem állnak meg Öskün, amelyek távolabbról, például Sümegről indulnak, s a több órás menetidő miatt az utasok jogos elvárása a menetidő csökkentése. Hozzátette, a korábbi állapot nem fenntartható, ám nyitottak a megegyezésre.

Szöllősi József, az ÉNYKK veszprémi szolgáltatói központjának vezetője hozzátette, kényelmi szempontból érhetőek a helyiek felvetései, ám nekik a hosszabb távon utazó utasok igényeinek is meg kell felelniük. Ettől függetlenül, jegyezte meg, átszállással mindenhova el lehet jutni Ösküről.

A kétórás találkozó zárásaként végül az ÉNYKK megjelent képviselői ígéretet tettek arra, hogy négy-öt járat esetében felterjesztik az ösküi megállóhely kérdését a illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, különösképp ügyelve az említett kora reggeli és délutáni időszakokra. A fórumon megjelent Kész Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, aki elmondta, az ügyben írásbeli kérdést tesz fel Seszták Miklós fejlesztési miniszternek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!