Hírek

2017.06.19. 20:25

Márfi Gyula érsek aranymiséjét ünnepelte Veszprémben

VESZPRÉM Márfi Gyula érsek megtapasztalta Isten jóságát, csodás tetteit, mondta Gyürki László pápai prelátus a Szent Mihály-bazilikában tartott aranymisén.

Balla Emőke

Pákán volt káplán Gyürki László, ott, ahol Márfi Gyula gyerekként templomba járt. A pápai prelátus, akit hatvan éve szenteltek pappá, bemutatta a veszprémi érsek életútját, az elhívástól, iskoláktól kezdve a szolgálati helyeken át egészen napjainkig. Márfi Gyula újmisésként, püspökként is Szent Pál apostoltól kölcsönözte jelmondatát: "A szeretet soha el nem múlik". A pap legfontosabb feladata, hogy egyre jobban megismerje Jézust, folytonosan virrasszon és imádkozzon. Az emberek szomjazzák Krisztust, a papnak Isten evangéliumát kell hirdetni az embereknek.

Fotó: Nagy Lajos

Márfi Gyula megkapta a tanítás és a vezetés karizmáját; nemcsak Magyarországra figyel, de egyházára és egész Európára. Szolgálatát sokszor testi gyengeségben végezte, mint Pál apostol. "Hálát adunk az elmúlt ötven évért. Márfi Gyula ismeri az örök pásztor hangját, imádkozik értetek, szívén viseli gondjaitokat" - fogalmazott a pápai prelátus.

Az aranymise celebránsa Márfi Gyula érsek volt. Alberto Bottari de Castello nuncius Ferenc pápa üdvözletét, imádságos jókívánsága-it hozta. A papszentelés évfordulója Isten ajándéka, az ő kegyelme folytán bölcsességgel és megértéssel árasztotta el az érseket, emlékeztetett. Szerenka Miklós érseki helynök hangsúlyozta: Isten tudja számon tartani az elmúlt ötven papi és benne huszonkét püspöki év eredményeit, keresztjeit. Az egyházmegye nevében egy művészi monstranciát, oltári szentségtartót adományozott az érseknek.

Márfi Gyulát aranymiséjén közjogi méltóságok is köszöntötték. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes közölte: az állam és az egyház elválasztása nem jelenti az egyház és a társadalom elválasztását. A papnak kötelessége, hogy a mindennapi kérdésekre és a nemzet kérdéseire keresse a választ, Márfi Gyula élen járt abban, hogy az egyház tanítását mindig vállal- ja. A miniszterelnök-helyettes kiemelte a veszprémi érsek műveltségét, intellektualitását, azt, hogy mindenkihez volt üzenete. Nem tért ki a kemény kérdések elől, az iszlám általi fenyegetettség kapcsán megfogalmazta: a nemzetnek joga van az önvédelemhez. Kiállt a család, a magzati élet védelme mellett. Semjén Zsolt megköszönte az egyház és a nemzet szolgálatáért végzett munkáját.

A bazilikában tartott aranymisén Ferenc pápa üdvözletét, levelét Alberto Bottari de Castello nuncius (jobbra) adta át Márfi Gyula érseknek. Balra Erdő Péter bíboros Fotó: Nagy Lajos

Áder János köztársasági elnök levelet küldött, melyben úgy fogalmazott: "Köszönöm, hogy közössége jó pásztoraként mindig a szeretet megélésére és cselekedeteinek gyakorlására buzdít. Ezzel pedig megmutatja, hogy az egyházak jelenléte természetes módon túlmutat saját kereteiken, és küldetésüket vállalva egy egész társadalom, egy nemzet erőforrását jelentik."

Levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök is, melyben azt írta: "Hálásak vagyunk, hogy ön már ötven éve elkötelezetten szolgálja a Mindenhatót, az igehirdetés mellett nemcsak a szeretetteljes útmutatás szolgálatát vállalja fel, hanem a kereszténységünkből fakadó felelősség keményebb szavainak kimondását is." Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere levelét Hegyi László főtanácsos olvasta fel. Márfi Gyula érseket köszöntötte Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke.

Ötven éve, 1967. június 18-án szentelték pappá Márfi Gyula érseket. Az aranymisét, ahol egyházi és közjogi méltóságok köszöntötték a főpásztort, hétfőn délután tartották a Szent Mihály-bazilika Főszékesegyházban. Ferenc pápa levélben küldte imádságos jókívánságait. Gyürki László pápai prelátus szentbeszédében azt mondta: az emberek szomjazzák Krisztust, a pap legfontosabb feladata, hogy Isten evangéliumát mindenkinek hirdesse Fotó: Nagy Lajos

Az aranymisén jelen volt Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint államtitkárok, országgyűlési képviselők is. A fogadáson Erdő Péter bíboros mondott köszöntőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!