Hírek

2017.07.11. 20:30

Ép és értelmi sérült gyerekek együtt kosaraztak Zánkán

A Magyar Speciális Olimpiai Szövetség szervezésében jött létre az Élménytábor+ az Erzsébet-tábor keretein belül, amelynek tegnapi rendezvényére ellátogatott az egészségügyért felelős államtitkár.

Mizsei Bernadett

Ónodi-Szűcs Zoltán együtt játszott a speciális kosárlabdacsapat ifjú játékosaival. Negyven értelmi fogyatékos gyermek tölti ezt a hetet Zánkán, részükre speciális kosárlabdatábort szerveztek. Délelőttönként edzéseken vesznek részt, délutánonként pedig az alapprogramokon vesznek részt egészséges társaikkal. - Az egészséges életet és a mozgás fontosságát kell képviselnem, bármerre járok az országban, ezért is látogattam meg az itt táborozó gyerekeket - mondta el lapunk kérdésére Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az egészségügyért felelős államtitkár rámutatott, Magyarország is azzal küzd, mint bármelyik európai állam: egyre több az elhízott gyermek, már kora gyerekkortól kezdve. - A sportot nem lehet elég korán elkezdeni, és ez független attól, hogy valaki értelmileg ép vagy sem. Az elhízás egyébként általános kulturális probléma, különösen a fejlett országokban, így nálunk is. Még nem nagy a baj, hiszen a hazai arányszámok jobbak, mint az OECD átlaga, de a tendencia nem jó. Ezért kellene minden lehetőséget kihasználni arra, hogy a mozgást propagáljuk, hisz sport nélkül nem lehet egészségesen élni - tette hozzá. Kitért arra, hogy az úgynevezett elvesztegetett életévek 70 százalékáért nem a genetikánk, hanem az életmódunk a felelős, vagyis hogy mit eszünk és iszunk, mennyit mozgunk vagy alszunk. - Mindenki azt gondolja, hogy az egészségügyet CT- és MR-vizsgálatokkal kell megoldani, pedig szó sincs erről. Az életmódunkkal és a szűréseken való részvétellel segíthetünk magunkon. Hiába szervezünk szűrőprogramokat, ha a lakosságnak csupán 40 százaléka vesz részt rajtuk. Meg kellene végre értenünk, az egészségügy nem arra való, hogy megjavítson valamit. A megelőzésen van a hangsúly - szögezte le Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár.

A tegnapi rendezvényen részt vett Csabai Edvin tizenhétszeres maratoni kenu világbajnok is. A héten ugyanis ő a tábor példaképe. Minden héten meghívnak a táborozó gyerekek közé egy híres embert, akikkel a diákok beszélgethetnek, fotózkodhatnak vagy különböző programokon vehetnek részt. Sokuk számára életre szóló élményt jelentenek ezek a találkozások.

A tegnapi közös kosárlabda edzést - melyen együtt játszottak értelmi fogyatékos és ép gyerekek - Galambos Zsolt, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség kosárlabda szakágának vezetője tartotta. - Közel 40 gyerekkel érkeztünk ide, közülük 15-en készülnek a 2019-ben Abu Dhabiban rendezendő Speciális Olimpiára, amelyen több mint ötezer sportoló vesz részt 170 országból - mondta el a Naplónak az edző. Mint fogalmazott, ezek a gyerekek ugyan értelmi sérültek, a tanulásban akadályozottak, de életük a sport. - Igyekszünk megteremti a feltételeket, hogy fizetni tudjuk a terembérleti díjakat, és a gyerekeink életminősége változni tudjon. Ők már más körülmények között nőnek fel, mint régen. Anno a falu bolondjának csúfolták az értelmi fogyatékosokat, és dugdosták őket a szüleik. Ezek a fiatalok már oda mernek állni a kamera elé, és az utcán emelt fővel közlekednek, mert van mögöttük egy komoly háttér, a sport, és a kis egyesületek, amelyek megteremtik azt az életminőséget, amire büszkék lehetnek - tette hozzá Galambos Zsolt. Az edző szerint a sport a kognitív gondolkodásban is segít, fejleszti a logikát, így a döntéseikben is segíti ezeket a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!