Hírek

2016.06.21. 13:42

Indul a levendulaszüret - Számtalan felhasználási módját ismerjük az illatos gyógynövénynek

Indul a szüret a tihanyi bevezető út melletti levendularéten, a gyógynövénynek számtalan felhasználási módját ismerjük.

Piltman-Horváth Barbara

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban mindig nagy erőkkel készülnek a Szedd magad! levendulaakcióra. – Mindig nagyon sokan vannak, naponta több, mint száz ember is megfordul itt – tájékoztatott Kopek Annamária, a Nemzeti Park Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály osztályvezetője. – Azért, hogy ne egy-két nap alatt fogyjon el a készlet, aratótáska vásárlását tettük kötelezővé, ami mellé ollót is kapnak a részt vevők, ezen kívül a rendezvény díjmentes. Kizárólag ebbe, az emblémával ellátott zsákba lehet levendulát szüretelni, egy fő csak egy táskát vásárolhat. A szüretet a Nemzeti Park munkatársai felügyelik, a mennyiségi korlátozás azt szolgálja, hogy a hétvégi, nagyobb érdeklődésre is maradjon még növény.

A gyógynövény nem csak esztétikai, de élettani pozitív hatásai is vannak. Scher Zoltánné tapolcai természetgyógyász szerint a levendula illóolaja nyugtató hatású, oldja a feszültséget, erősíti az idegeket. -  Régen a nagy járványok idején a szájmaszkra is cseppentettek belőle, megvédte szervezetet a fertőzéstől. A levendula teája idegerősítő,csillapítja a fejfájást, de a konyhában a fűszerek között is helye van. Tehetjük lekvárba, süteménybe, fagylaltba és készíthetünk belőle szörpöt is. A meleg lábáztató vízbe cseppentett levendula olaj vagy szárított levendula virága leforrázva, majd 15 percig áztatva regenerálja a fáradt, dagadt lábakat, beindítja a méregtelenítést. Használjuk fürdősóval együtt. Ha megfáztunk, inhaláláshoz akár az illóolajat, akár a virágból főzött teát alkalmazva néhány nap után enyhíti a felső légúti panaszokat. Használjuk szárított kamillavirággal. A háztartásban kiváló illatosító, fertőtlenítő, távol tartja a rovarokat, nyugtatja a rovarcsípést. Éjszakára a párnánkra cseppentve az olajat nyugodtabb álmunk lesz. Készíthetünk levendulából álompárnát is - mondja Marika.

 

A levendula ezen kívül nem csak hasznos gyógynövény, de a kert dísze is lehet. Több okból is érdemes ültetni: nincs szüksége növényvédelemre, nem igényel állandó gondozást, akár évtizedekig él, jól tűri a szárazságot, kedveli a napsütést, fagytűrő, lila virágja sokáig otthonunk dísze lehet.

Sok fajta hibrid levendula létezek a kertészetekben, legtöbben vagy az angol, vagy a francia levendulát ismerik. Magról is ültethetjük, de érdemesebb a már kifejlett gyökérrendszerrel rendelkező konténeres palántát beszerezni. Ezzel időt nyerünk, hiszen minimum fél év, mire a magból életképes palánta lesz. Szabad gyökerű levendula palántát tavasszal és ősszel, október közepétől telepíthetünk. Az késő őszi csapadékosabb időjárás kedvezőbb ilyen szempontból.

Különösebb talaj előkészítésre nincs szüksége a növénynek, de a gondoskodást bőséges terméssel hálálja meg. Legjobb tápanyag számára a szerves trágya. Az ültetési tőtávolság nagyjából ötven centiméter, ha szegélyt szeretnénk varázsolni belőle. Ha bőven van elég hely, nyolcvan centiméter távol ültessük őket egymástól. A sorok távolsága százötven centiméter lehet, így a nagyobb átmérőjű angol levendula bokrok is kiteljesedhetnek virágzáskor.

A tavasszal telepített levendula már ősszel virágot hajthat. A növény 3-4 év alatt fejlődik ki, ekkor várható az első teljes termőmennyisége. Egy évben általában kétszer virágzik: nyáron érdemes időben learatni a virágot, így ősszel a másodvirágzással is számolhatunk. Az őszi mennyiség mértéke a nyárinak a fele lesz.

Másodvirágzás után, a nyár elmúltával már nincs tennivaló a levendulával, hiszen a virágok learatásával ekkor még egyszer formára alakítjuk a bokrokat. Hogy megfelelően dús virágzatú legyen, figyeljünk arra, hogy két harmadára metsszük vissza az ágakat.

Ha igazán szép, dús levendula bokrokat szeretnénk, rendszeresen metszenünk kell, már az első évtől kezdve. Az új hajtások visszavágásával a növény jobban bokrosodik, a fiatal hajtások mind egy-egy virágkalászt teremnek.

A levendula számos formában felhasználható; készülhet belőle illóolaj, szappan, tusfürdő, szörp, kerülhet párnába, de önmagában dekorációnak is kiváló lehet.

Címkék#Levendula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!