Hírek

2015.02.06. 19:30

A rádiótechnikai csapatok fegyvernemi napját ünnepelték a veszprémi katonák

Ez év tavaszán a veszprémi katonák munkája nyomán hadrendbe állhat a harmadik három dimenziós radar, ezzel hazánk légterét a legmodernebb technikával tudjuk biztosítani.

Szabó Péter Dániel

Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök írták mindezt köszöntő levelükben, amelyet rádiótechnikai csapatok fegyvernemi napja alkalmából olvasott fel a katonáknak Vörös Zoltán alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnokhelyettese.

Elhangzott, a 2014-es év rendkívül eredményes esztendő volt a hazai rádiótechnika életében, s méltán vált részévé a veszprémi alakulat történetének. Hadrendbe álltak a korszerű 3D-s radarok a békéscsabai és a bánkúti bázisokon, márciusban pedig átadták a medinai radartornyot. Az épület elkészültével megkezdődött a 3D-s radar telepítése, s a modern eszköz 2015 tavaszán munkába is állhat.

A Városi Művelődési Központ Dózsa György úti épületében pénteken rendezett ünnepi állománygyűlésen Zentai László ezredes, a radarezred parancsnoka köszöntötte a megjelenteket, köztük Mihócza Zoltán dandártábornokot, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök helyettesét.

Dr. Kurucz István nyugállományú ezredes ünnepi beszédében felidézte Bay Zoltán fizikus professzor életútját és munkásságát. A tudós és csapata 1946. február 6-án jelentette be, hogy mikrohullámú radarjelet küldtek a Földről a Holdra, és saját fejlesztésű eszközeikkel megmérték a két égitest távolságát, megalapozva ezzel a rádiós csillagászat tudományát. Ennek apropóján ünneplik 1994 óta a Magyar Honvédségnél a rádiótechnikai csapatok fegyvernemi napját. Kurucz ezredes kiemelte, Bay Zoltán és csapata lehetetlen körülmények között, a technikai lehetőségeken messze túlmutatva érte el ezt a világraszóló eredményt.

A folytatásban a már említett Mihócza Zoltán dandártábornok és Zentai László ezredes adott át elismeréseket a kiválóan teljesítő katonáknak. Az összhaderőnemi parancsnokság parancsnokának emléktárgyát vehette át Turzó Lajos alezredes, a MH 54. Veszprém Radarezred törzsfőnöke. A fegyvernemi napot a Honvéd Férfikar színvonalas koncertje zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!